Sla navigatie over

Mogelijks extra Vlaamse steun voor varkenssector

Een Europese ‘njet’

Volgens minister Schauvliege is het draagvlak in Europa niet groot genoeg en is er zelf stevige tegenkanting van onze buurlanden (Nederland) om de varkenssector te ondersteunen in deze moeilijke tijden. Vlaanderen staat met haar eis voor een financiële tussenkomst van Europa, op Denemarken en enkele andere kleinere lidstaten na, alleen.

Volgens de Europese collega’s is er “wetenschappelijk bewijs” dat de varkenscrisis niet het gevolg is van de Russische boycot, maar dat die voortkomt uit een structureel overaanbod. “De minister zal, op mijn verzoek, aandringen op meer bewijzen dat die stelling wetenschappelijk onderbouwd is”, zegt Vanderjeugd. “Als 3,3% van de Europese varkensvleesproductie bestemd is voor Rusland en die valt integraal weg, dan heb je volgens mij wel een directe impact op de prijs. Die cijfers zal de minister nu zwart op wit voorleggen aan de eurocommissaris van landbouw.”

Positieve elementen

Aangezien Europa onze Vlaamse varkensboeren niet tegemoet komt, vroeg Francesco Vanderjeugd de minister van landbouw om extra overheidstegemoetkomingen via Rendac te voorzien en om een premie in te voeren voor het lichter slachten van varkens. “Op beide vragen kreeg ik een gematigd positief antwoord,” zegt Vanderjeugd. Zo blijkt de minister zelf ook gewonnen te zijn voor een extra financiering (bovenop de reeds voorziene 8 miljoen euro) via Rendac, al gaf ze aan nog naar extra middelen te moeten zoeken binnen haar begroting. “Wat de premie voor lichter slachten betreft zei ze dat de besprekingen daarover deze week nog worden verdergezet. Uiteindelijk moeten de Vlaamse varkenshouders zelf hier achterstaan vooraleer dergelijke maatregel op Europees niveau kan worden bepleit.”

Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder