Sla navigatie over

Nieuw woonbeleid nodig dat aansluit bij nieuwe gezinsvormen

Dat blijkt uit een recente studie. Vlaams Volksvertegenwoordiger Gwenny De Vroe vroeg in het Vlaams Parlement aan de minister van wonen om hieraan een mouw te passen en meer ruimte te geven aan deze nieuwe woonvormen.

Wonen is duur. En daarom zoeken heel wat mensen naar nieuwe vormen van samen-wonen. Ook stijgt het aandeel alleenwonenden sterk, zeker in onze steden. Toch gaat het woonbeleid in Vlaanderen nog teveel uit van een klassieke gezin in een klassieke ééngezinswoning. “Stedebouwkundige en andere regels laten vandaag onvoldoende ruimte voor nieuwe woonvormen, zoals co-housing of woningdelen,” zegt Gwenny De Vroe. Daarom ondervroeg ze de Vlaamse minister van wonen hierover in het Vlaams Parlement.

Studie snel omzetten in concrete maatregelen

De minister antwoordde dat ze een studie heeft gevraagd die de knelpunten zal oplijsten. Die studie moet klaar zijn tegen de zomer, waarna ze een concreet actieplan wil opmaken. Gwenny De Vroe reageert tevreden, maar wijst erop dat de minister vandaag al concrete maatregelen kan nemen. “In de Waalse en Brussele wooncode wordt co-housing al erkend. In de Vlaamse nog niet. Hieraan kan snel verholpen worden. Hetzelfde geldt voor de versoepeling van de mogelijkheden om woningen op te delen,” zegt De Vroe. Ze rekent er daarom op dat de minister de bestelde studie snel omzet in concrete maatregelen.

Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder