Sla navigatie over

Nieuwe cijfers: tax shelter start-ups steeds populairder

Steeds meer mensen vinden de weg naar de tax shelter voor start-ups en investeren in een starter. Dat blijkt uit de jongste cijfers van 2018 die minister van Financiën Alexander De Croo bekendmaakt.

In totaal investeerden in 2018 5.860 mensen via de tax shelter voor start-ups in een starter, tegenover 3.427 mensen een jaar eerder. Ook het totaal geïnvesteerde bedrag stijgt fors: in 2018 vloeide via de tax shelter 39,6 miljoen euro naar starters, in 2016 was dat nog maar 15,9 miljoen euro.

Absolute win-win

Minister van Financiën Alexander De Croo, die de tax shelter uitdacht, is tevreden met het succes. “De tax shelter voor start-ups is een mooi instrument om steun te geven aan de bloeiende Belgische start-up scene.  Het is een absolute win-win. Starters krijgen extra financiële zuurstof voor de start en uitbouw van hun start-up, voor investeerders is het een interessante manier om te investeren.

Mensen die via de tax shelter investeren in jonge ondernemingen, krijgen sinds 2015 een belastingvermindering in de personenbelasting van 30 of 45 procent. De belastingvermindering is gekoppeld aan een reeks voorwaarden. Zo is er een jaarlijks investeringsplafond van 100.000 euro per belastingplichtige en kunnen start-ups tot maximum 250.000 euro ophalen via de tax shelter. Ook investeringen in startersfondsen komen in aanmerking voor de tax shelter.

Uitbreiding naar crowdfunding en groeibedrijven

In 2017 werd tax shelter voor start-ups uitgebreid naar crowdfundingplatformen, vorig jaar volgde een tax shelter voor investeringen in scale-ups of groeibedrijven. Die laatste omvat een belastingvermindering in de personenbelasting van 25 procent van toepassing op investeringen tot 100.000 euro in groeibedrijven (minstens 4 en maximum 10 jaar oud, minstens 10 medewerkers en groei in omzet en/of werkgelegenheid de voorbije 2 jaar).

Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder