Sla navigatie over

Nieuwe hindervergoeding voor zelfstandigen gaat in op 1 juli

Wanneer krijg je als zelfstandige een hindervergoeding?
Ondernemingen die minstens een maand ernstige hinder ondervinden van openbare werken, die een activiteit uitoefenen die een rechtstreeks contact met de klant vereist en die minder dan 10 werknemers in dienst hebben, hebben recht op de hindervergoeding. “Ze zal dus gelden voor de kleine zelfstandige handelaar, die rechtstreeks inkomensverlies lijdt door de werken,” zegt De Clercq.

Wat houdt de vergoeding in?
De nieuwe hindervergoeding bedraagt 2.000 euro en wordt bovendien automatisch en zonder sluitingsverplichting uitgekeerd voor de eerste 20 kalenderdagen waarin de onderneming hinder van werken ondervindt. 

Sluitingsvoorwaarde vervalt
De vroeger geldende sluitingsverplichting weerhield nogal wat zelfstandigen om de inkomenscompensatie aan te vragen. “Handelaars staan huiverachtig om hun zaak volledig te sluiten, ook al zijn ze moeilijk bereikbaar door werken voor de deur. Ze vrezen dat als ze sluiten, ze een deel van hun klanten definitief zullen verliezen”, stelt De Clercq. Wie toch de deuren sluit, krijgt vanaf dag 21 €80 per sluitingsdag.

Meer weten?
Vraag het na bij het ondernemingsloket of je sociaal verzekeringsfonds!

De nieuwe hindervergoeding gaat in op 1 juli. Lang voor geijverd door Open Vld en in het bijzonder door Mathias De Clercq. Nu gerealiseerd!

Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder