Sla navigatie over

Defensiespecialist Jasper Pillen: "Nog meer investeren in defensie"

Jasper Pillen en Alexander De CrooDe Russische invasie in Oekraïne toont opnieuw hoe onzeker vrede kan zijn. Een eerlijke analyse over onze eigen veiligheid en defensie dringt zich op. Volgens Open Vld-ondervoorzitter en defensiespecialist Jasper Pillen is de conclusie duidelijk: “Er wordt veel gedaan, maar er is nood aan nog meer."

De regering De Croo maakt meer middelen vrij voor militair personeel (meer personeel en beter betaald), nieuwe helikopters en cyberveiligheid. Premier Alexander De Croo: "Al voor het conflict in Oekraïne trokken we het defensiebudget op met 10 miljard euro. We hebben een professioneel leger dat we strategisch inzetten tot waardering van onze bondgenoten. We investeren in onze soldaten, hun materieel en onze veiligheid.”

“Door die investeringen zouden onze totale defensieuitgaves neerkomen op 1,54 procent van het bruto binnenlands product (bbp)”, zegt Open Vld-ondervoorzitter en defensiespecialist Jasper Pillen. “Het is goed dat de regering al begonnen was om de historische achterstand goed te maken, maar het zal meer moeten zijn.”

NAVO-norm
Het strategische plan van de regering om het defensiebudget tegen 2030 te verhogen naar 1,54% van het BBP is een stap vooruit voor de Belgische defensie. Daarmee voldoen we nog steeds niet aan de NAVO-normen. Volgens de NAVO zouden lidstaten minstens 2% van hun bbp aan defensie moeten spenderen.

"We verhogen de investeringen in defensie nog tegenover de vorige regering”, zegt Pillen. “Dit is broodnodig en een zeer belangrijk signaal, maar die 2% norm zou toch onze ambitie moeten zijn. De realiteit toont ons dat we hier zeker nood aan hebben. We hebben vandaag nood aan een slagkrachtig leger.”

Militair materiaal
Jasper Pillen steunt ook de houding van de Belgische regering in het huidige conflict: “Oekraïne heeft het recht zich te verdedigen, dus het is logisch dat we wapens leveren. We kunnen niet leveren wat we niet hebben.”

Want, ook daar kampt België met een achterstand. Pillen: “Deze regering is de stock na jarenlange onderinvesteringen aan het aanvullen tot de NAVO-standaarden. Het is dus niet vanzelfsprekend om te leveren aan Oekraïne. Maar België zal, net zoals vele andere Europese landen, haar deel doen.

Het toont opnieuw de noodzaak van investeren in defensie, zegt Pillen. “Deze regering zet in op defensie en verhoogt de investeringen, maar het personeelsbestand, de stock en de capaciteiten opbouwen en versterken vraagt tijd. We moeten nog meer investeren in ons militair personeel én in hoogtechnologisch materieel. Zo blijft België een betrouwbare partner van de NAVO en de EU.”

Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder