Sla navigatie over

Onzekerheid voor landbouwers blijft aanhouden: Open Vld dringt aan op definitief stikstofkader voor ondernemers

Vandaag plant Boerenbond samen met Groene Kring en Ferm een grote tractorenactie in alle Vlaamse provincies. De reden hiervoor is de huidige onduidelijkheid in het stikstofverhaal. Het voorlopige stikstofkader ligt vast in een ministeriële instructie, maar bepaalde onderdelen in de instructie worden door verschillende partijen anders geïnterpreteerd. Dit zorgt voor veel onzekerheid bij vergunningaanvragers, van boeren tot KMO's en industriële bedrijven. Vlaams Parlementsleden Steven Coenegrachts en Bart Van Hulle vragen minister Demir al langer om duidelijkheid te geven over een definitief stikstofkader. 'Vandaag stellen we die vraag opnieuw. Alle ondernemers hebben een duidelijk kader nodig en bij de landbouwers staat het water echt aan de lippen', zeggen Coenegrachts en Van Hulle.

De huidige situatie in het stikstofverhaal knaagt aan het ondernemersvertrouwen en op termijn dus ook aan de investeringen en de jobcreatie. Open Vld vindt al langer dat de bevoegde minister snelheid moet maken in het uitwerken van een definitief stikstofkader. 'Elke ondernemer, ongeacht de economische sector waarin hij actief is, heeft rechtszekerheid nodig om een bedrijf op te starten en uit te bouwen en zo meerwaarde en werkgelegenheid te creëren. Het stikstofdossier ondergraaft die rechtszekerheid', stellen Vlaams Parlementsleden Steven Coenegrachts en Bart Van Hulle.

'Ondernemers, en zeker die in de landbouwsector, kunnen momenteel niet meer investeren, uitbreiden of een bedrijf oprichten. Dit heeft tot gevolg dat jonge landbouwondernemers geen innovatie en vernieuwing meer in de sector kunnen brengen en dat de verduurzaming dus ook vertraging oploopt. Is dat echt wat we willen?', vraagt Coenegrachts zich af.

Van Hulle voegt hieraan toe: 'Landbouwers doen vaak aanzienlijke investeringen op lange termijn. Dit omdat de overheid hen een vergunning geeft om een activiteit op een bepaalde plaats en voor een lange termijn uit te oefenen. Momenteel worden hun vergunningen in vraag gesteld en mogelijk zelfs ingetrokken of beperkt in de tijd. Wij vragen respect voor hun ondernemerschap en hun eigendom.'

Open Vld vindt dat de overheid zich een betrouwbare partner moet tonen. De partij vraagt dan ook snel duidelijkheid over een definitief stikstofkader. Daar zijn alle ondernemers bij gebaat, van boeren tot KMO's en grote bedrijven.

Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder