Sla navigatie over

Open Vld keurt Europese lijst voor verkiezingen 26 mei goed

Het partijbestuur van Open Vld heeft zonet de Europese lijst goedgekeurd van lijsttrekker Guy Verhofstadt. Hilde Vautmans staat op de tweede plaats. Filosofe Alicja Gescinska op nummer drie. Journaliste Lynn Wesenbeek duwt. Eva De Bleeker trekt bij de opvolgers, waar gewezen Eurocommissaris Neelie Kroes duwt. Voorzitter Gwendolyn Rutten: “De uitdagingen voor Europa zijn groot en Open Vld stelt dan ook een dynamisch en pro-Europees team op dat voluit aan de slag wil.”
Lijsttrekker is Guy Verhofstadt: “Dit is mijn derde Europese lijst en degene waar ik veruit het meest trots op ben. Vorige week vierden we nog internationale vrouwendag en ik ben dan ook erg tevreden dat niet alleen de nummers twee en drie op mijn lijst, maar ook de lijstduwer, eerste opvolger en de lijstduwer bij de opvolgers allemaal sterke vrouwen met veel ervaring zijn. Het is ook een team met veel jonge leeuwen waaronder de jongerenvoorzitter die voluit gaan voor Europa. De uitdagingen van de EU zijn groot, maar Open Vld neemt met dit sterk en pro-Europees team opnieuw de handschoen op.”
Running mate van Verhofstadt is Hilde Vautmans op plaats 2. Ze heeft de afgelopen jaren als Europarlementslid indruk gemaakt bij haar collega’s binnen en buiten de liberale fractie. “Haar kennis en kunde inzake migratie, buitenlands beleid en defensie komen zeker van pas in een volgend mandaat. Het aanpakken van Europa’s geopolitieke zwakte is een absolute prioriteit voor de Europese liberalen”, zegt Verhofstadt.
Op plaats 3 staat de Pools-Belgische filosofe Alecja Gescinska die publiceert over vrijheid, liberalisme en de Europese Unie. “Dat zij al die ervaring wil delen met de Europese liberalen en haar schouders onder ons project wil zetten, is geweldig nieuws. Haar perspectief van buitenaf is iets waar Europa deugd van zal hebben.”
Lard Vanobbergen volgt op plaats 4. Hij is een Oost-Vlaams ondernemer en klimaatexpert met een missie die bedrijven en burgers sensibiliseert rond de klimaatverandering en hen helpt de transitie te maken naar duurzame energie. Jongerenvoorzitter Hans Maes uit Antwerpen volgt op plaats 5. Student Adam Bouzi uit Anderlecht staat op 7. Jonge Vilvoordenaar Remy Esquiliche staat op 8. Stéphanie Anseeuw op 9 is schepen in Koksijde en gewezen Senator. Op 10 sluit Philippe Nys uit Maaseik het rijtje af van jong geweld dat voluit kiest voor Europa. Europarlementslid Lieve Wierinck uit Zaventem, gespecialiseerd in Onderzoek en Innovatie, Duurzaam investeren en Gezondheidszorg, ondersteunt met haar Europese ervaring het team vanop de voorlaatste plaats.
Lynn Wesenbeek duwt de lijst en hoeft nauwelijks introductie als nieuwsanker bij Kanaal Z en voorheen VTM. Maar haar carrière is veel breder dan dat alleen. Zo richtte ze onder meer de Belgische Federatie voor Robotica op, publiceerde verschillende boeken -onlangs nog over de rol van 50-plussers- en was redacteur bij Telefacts. “Zij kiest nu heel bewust om de zijlijn in te ruilen voor het veld en mee te werken aan een beter Europa. Met haar brede ervaring zou Lynn een echte aanwinst zijn voor de liberale fractie en het Europees parlement in het algemeen.”
Eva De Bleeker is eerste opvolger. Zij heeft de afgelopen jaren een stevige reputatie opgebouwd als ambtenaar bij de Europese Commissie gespecialiseerd in handel en energie. Ze is ook voorzitter van Open Vld Vrouwen. Vincent Stuer is tweede opvolger. Ook hij heeft jarenlange ervaring in de coulissen van de Europese Commissie onder meer als speech writer van voorzitter Barroso en commissaris De Gucht. Hij is momenteel werkzaam voor D66 in het Europees parlement. Gewezen jongerenvoorzitter Bert Schelfhout staat op 4. Mechels schepen Koen Anciaux staat op 5.

Last but not least is er Neelie Kroes, de Iron Lady van de Europese Commissies. Zij duwt bij de opvolgers. Zowel als commissaris voor Mededinging als voor de Digitale Agenda drukte ze haar stempel op de koers die Europa de afgelopen jaren volgde. “Steeds koos Neelie voor Europese vernieuwing, tot groot ongenoegen van de vele behoudsgezinde krachten. Ik ben fier dat ze haar steun geeft aan onze sterke Europese lijst”, besluit Verhofstadt.

Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder