Sla navigatie over

Open Vld laat Spartacus 1 tram Hasselt-Maastricht niet vallen

De nieuwe burgemeester van Hasselt heeft bedenkingen bij de nieuwe sneltram. Marino Keulen hoopt dat de minister – partijgenoot van de burgemeester – gewoon verder gaat met de plannen.

De voorbereidende werken aan de trambedding van Spartacus 1, een sneltram die Hasselt en Maastricht zal verbinden, zijn net van start gegaan. Als alles goed gaat, zal eind 2023 de eerste tram over het traject rijden. Deze tramlijn is een van elementen uit het Spartacusplan, een plan van de Vlaamse Regering en de Lijn om in Limburg een fijnmaziger, sneller en efficiënter openbaar vervoersnet te krijgen. Nieuwe, snelle tram- en spoorlijnen, bussen en een efficiënte afstemming met de bestaande treinverbindingen zorgen voor een sterk verbeterde mobiliteit en tijdswinst voor iedereen.

Hoewel het aanleggen van de tramlijn in het Vlaams Regeerakkoord is opgenomen, ziet de burgemeester van Hasselt het project liever in de prullenbak verdwijnen. Dit zorgde voor onzekerheid bij Vlaams Parlementslid Marino Keulen. “De minister heeft in dit dossier grote verdiensten. Hij kreeg de Nederlanders terug aan boord, hij zorgde ervoor dat de spoorovergangen in Diepenbeek en in Bilzen beveiligd worden. Het dossier is aanbestedings-klaar, en nu komen deze verklaringen”, zegt Keulen in een actuele vraag aan minister van mobiliteit Ben Weyts. “Vertrouwen komt te voet en holt weg te paard. Door deze uitspraken zet meneer Vandeput de minister in zijn hemd en zet hij ook de geloofwaardigheid van de hele politieke klasse op de helling.”

“Als Open Vld hebben we oog voor alle mobiliteitsnoden en pleiten we voor een en-en-verhaal. We maken geen vooringenomen keuzes zoals de burgemeester van Hasselt nu doet. Zijn pleidooi voor een ander tracé in de Hasseltse binnenstad was blijkbaar een afleidingsmanoeuvre. Bovendien is er al geld geïnvesteerd, zowel door Vlaanderen als door de internationale partners, in de uitbouw van lijn 1 (onteigeningen, tramsporen in het centrum van Hasselt, afspraken rond het afsluiten van overwegen, …). Je wordt in de politiek beloond als je iets doet en niet voor de dingen die je tegenhoudt, want dan zijn anderen altijd sterker”, aldus Marino Keulen.

 

 

Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder