Sla navigatie over

Open Vld geeft omstaanderstraining na schokkende cijfers veiligheid regenbooggemeenschap: “Goede voorbeeld geven.”

Eén op twee wandelt niet hand in hand over straat, één op drie vermijdt plekken die voor hen onveilig zijn. Het waren schokkende cijfers over de regenbooggemeenschap die deze week naar buiten kwamen. Open Vld stelt vast dat hard optreden tegen discriminatie en verzwaarde straffen voor geweld alleen het probleem nog niet volledig kunnen verhelpen. Een belangrijk wapen tegen onveiligheid zijn omstaanders en getuigen, zegt Open Vld. Om anderen te inspireren hetzelfde te doen, organiseerde de partij op donderdag een omstaanderstraining voor haar kopstukken en kandidaten.

Bij een omstaanderstraining leren mensen hoe ze kunnen reageren als ze getuige zijn van haat, geweld of intimidatie tegen bijvoorbeeld vrouwen of de regenbooggemeenschap. Dat is belangrijk, want vaak wordt zo’n gedrag te laat herkend of weten mensen niet hoe ze kunnen tussenkomen. “Het omstaanderseffect kan nochtans de redding zijn,” zegt mede-initiatiefnemer en Senaatsvoorzitster Stephanie D’Hose. “Een dader wordt met zijn of haar gedrag geconfronteerd, en andere omstaanders zullen aansluiten om het geweld te stoppen. Soms bel je beter direct de politie, maar als de situatie nog gedeëscaleerd kan worden moet iemand gewoon de eerste stap zetten.”

Daarnaast worden tijdens een omstaanderstraining strategieën aangeleerd om veilig en effectief te reageren op effectief gedrag. Vlaams Minister van Samenleven Gwendolyn Rutten: “Iets doen is nog altijd beter dan negeren. Bang zijn en benadeeld worden, gewoon omdat je jezelf bent. Dat kan niet. De strijd tegen racisme en discriminatie is een kwestie van ons allemaal. Daarom een warme oproep aan iedereen om zo'n training te volgen. Veel steden en gemeenten gaven reeds het voorbeeld. Laat mensen vrij om te zijn wie ze zijn. En als je je eigen vrijheid koestert, gun ze dan ook aan iemand anders.”

De liberalen roepen bedrijven, verenigingen en particulieren op om deze training te volgen. De Vlaamse overheid biedt die aan, en er bestaan ook particuliere initiatieven. “De veiligheid van ons allemaal, is een verantwoordelijkheid van ons allemaal,” klinkt het. “Op de weg naar veilige straten moeten we opstaan tegen ongewenst gedrag, en onze stem gebruiken om duidelijk te maken aan daders dat discriminatie not done is.”

Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder