Sla navigatie over

Open Vld stelt plan voor zelfstandigen voor: “Extra netto, beter sociale rechten en flexi-jobs voor elke zelfstandige.”

Extra netto, betere sociale rechten en flexi-jobs voor alle zelfstandigen. Dat zijn de krachtlijnen van het Zelfstandigenplan van Open Vld. Het plan werd voorgesteld door voorzitter Tom Ongena en West-Vlaams lijsttrekker Vincent Van Quickenborne, die een namiddag meedraaiden bij de Beenhouwerij Goeminne in Antwerpen. “Er zijn meer dan 500.000 zelfstandige ondernemers in ons land. Ze vormen de ruggengraat van onze economie. We moeten hen meer ruimte geven om te groeien door de lasten te verlagen, een betere sociale bescherming te voorzien en flexi-jobs mogelijk te maken voor alle zelfstandigen.”

Tom Ongena en Vincent Van Quickenborne gingen vandaag een namiddag aan de slag bij beenhouwerij Goeminne. De zaak is een schoolvoorbeeld van een moderne zelfstandige onderneming, die ondertussen meer dan 55 jaar geleden werd opgericht.

“Zelfstandige worden is voor veel mensen het startpunt van ondernemerschap. Daarom moet dat goedkoop, flexibel en eenvoudig kunnen. Dat is de essentie van ons Zelfstandigenplan”, aldus Ongena en Van Quickenborne.

Het plan bevat drie centrale krachtlijnen: extra netto, een sterk sociaal statuut en de flexi-jobs uitbreiden

Extra netto op de rekening: Zelfstandigenbonus

Te hoge belastingdruk is en blijft de grootste kopzorg voor zelfstandigen. De eerste prioriteit in het Zelfstandigenplan van de liberalen is dus: lagere lasten.

Open Vld wil daarom een zelfstandigenbonus invoeren. Concreet betekent dit een aftrek van 20% op de winst van een eenmanszaak, met een maximum van €20.000 op de eerste €100.000 winst. Dit komt in de praktijk erop neer dat ongeveer 420.000 zelfstandigen gemiddeld 1.654 euro extra netto per jaar overhouden.

De Vlaamse liberalen willen ook de 45%-belastingschijf afschaffen. Dat zorgt ervoor dat zelfstandigen meer van hun verdiende inkomen komen overhouden.  Ten slotte moeten zelfstandigen ook fiscaal gelijk behandeld worden in het krijgen van hun Vlaamse jobbonus+.

Open Vld-voorzitter Tom Ongena: “Een cruciaal onderdeel van ons plan is ondernemen doen lonen. Met onze concrete maatregelen zorgen we voor extra netto op de rekening van alle zelfstandigen.”

Een sterker sociaal statuut

Vandaag blijft de sociale bescherming voor zelfstandigen op belangrijke vlakken tekort schieten. Dit terwijl ze net heel veel bijdragen in sociale bijdragen. Die sociale rechten moeten in lijn liggen met alle andere burgers, vindt Open Vld.

De Vlaamse liberalen willen daarom een hogere uitkering wanneer zelfstandigen ziek vallen. Daarnaast moet de welvaartspremie van zelfstandigen gelijkgeschakeld worden met het vakantiegeld van werknemers.

Vandaag krijgen zelfstandigen pas na 7 ziektedagen recht op een beperkte forfaitaire dagvergoeding. Open Vld wil zelfstandigen sneller recht geven op een hogere vergoeding in verhouding tot de betaalde bijdragen.

Ten slotte moeten ook zelfstandigen in bijberoep pensioen kunnen opbouwen, naar gelang de sociale bijdragen die ze betalen. Vincent Van Quickenborne: “Als je bijdraagt, moet je daarvoor iets terug krijgen. Dat moet evenzeer voor zelfstandigen gelden.”

Flexi-jobs voor elke zelfstandige

Goed personeel vinden is een andere prioriteit voor onze zelfstandigen. In vele sectoren kunnen ze daarvoor beroep doen op de flexi-jobs. Maar nog niet in alle sectoren is dat mogelijk. Daar moet snel verandering in komen voor Open Vld.

“Het systeem van de flexi-jobs is een gigantisch succes. Al meer dan 130.000 mensen kunnen daardoor onbelast bijverdienen, en onze ondernemers krijgen tegelijkertijd toegang tot flexibele arbeidskrachten. Vandaag zijn er nog steeds sectoren waar zelfstandigen geen flexi-jobs kunnen inzetten, zoals bij apothekers of reisagenten. Onze oproep is dus duidelijk: breid de flexi-jobs naar alle sectoren en maak het dus mogelijk bij alle zelfstandigen”, aldus Van Quickenborne. Voor Open Vld moeten ook zelfstandigen zélf een flexi-job kunnen doen.

Vandaag zijn er nog steeds talloze sectoren waarin flexi-jobs niet zijn toegelaten: apothekers, accountants, advocaten, taxi’s, vrachtwagenchauffeurs, orthopedist, ⁠reisagent, ⁠notaris, ⁠teambuilding/eventplanner, ⁠roomijssalons.

Het volledige Zelfstandigenplan kan je hier lezen.

Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder