Na het zoveelste incident op korte tijd bij VRT, is een grondige doorlichting van VRT volgens Open Vld dringend aan de orde. Vlaams Parlementslid Stephanie D’Hose vroeg vandaag in een speciaal bijeengeroepen hoorzitting aan CEO Frederik Delaplace of hij denkt dat hij dit kan oplossen en hoe en tegen wanneer hij dat wilt doen. Voor D’Hose is het essentieel dat de VRT zijn publieke opdracht op een kwalitatieve manier kan vervullen. D’Hose: “Vertrouwen komt te voet en gaat te paard. Het paard is nu op hol geslagen. Wie gaat de teugels in hand kunnen nemen en het paard kunnen kalmeren? De VRT werkt met ons belastinggeld. De burger verwacht continue kwaliteit. Een huis dat constant in brand staat kan dat niet garanderen. Dit moet zo snel opgelost geraken.”
Het rommelt al een tijdje bij de VRT. Er was daarom ook een bemiddelaar aangesteld om een conflict tussen meerdere sleutelpersonen bij VRT op te lossen. De uitkomst van die bemiddeling is dat de samenwerking twee sleutelpersonen bij VRT stopgezet wordt. De wijze waarop dat gebeurd is, roept bij meerdere mensen toch vragen op. Ook politiek. Om die reden drong Open Vld Vlaams parlementslid Stephanie D’Hose aan op samenroeping van de commissie Media en de aanwezigheid van CEO Frederik Delaplace. Uitzonderlijk was de CEO effectief op vraag van het parlement aanwezig in een hoorzitting, net zoals de bemiddelaar Rob van Eijbergen en minister Dalle.
Van bemiddelaar van Eijbergen wou ze vooral vernemen hoe de bemiddeling en het onderzoek exact is verlopen. Wisten de mensen die bevraagd zijn geweest, bijvoorbeeld wat de finaliteit was van deze gesprekken en hoe zijn deze gesprekken weergegeven? In welke mate is er op basis van het onderzoek gezocht naar een andere, effectief bemiddelde, oplossing voor de twee ontslagen leidinggevenden. Ze vroeg van Eijbergen ook of hij zijn uitspraken in de pers verenigbaar achtte met zijn bemiddelingsopdracht.
Uiteraard waren de meeste vragen voor CEO Delaplace. D’Hose wou weten of de meldingen over de problemen rechtstreeks bij hem terecht zijn gekomen en wat hij daar toen zélf aan heeft proberen doen. D’Hose herinnerde de CEO eraan dat er heel wat incidenten zijn geweest de voorbije jaren die aangeven dat wat ooit het Huis van Vertrouwen werd genoemd, vandaag eerder een huis lijkt met uitslaande brand. D’Hose vroeg aan de CEO of hij zichzelf nog in staat acht zijn functie te kunnen uitoefenen en als dat het effectief het geval is hoe de CEO denkt de rust te doen weerkeren en tegen wanneer.
D’Hose kloeg ook het gebrek aan transparantie aan en de baasje-boven-baasjecultuur bij VRT, dat bijdraagt aan het conflict. D’Hose werd de voorbije dagen zelf gecontacteerd door medewerkers en ex-medewerkers van de VRT, die niet liever willen dan trots te zijn op hun werk en werkgever.
Open Vld pleit bij monde van het Vlaams Parlementslid ervoor om de VRT te onderwerpen aan een grondige doorlichting. Een audit is volgens D’Hose na alles wat gebeurd is, noodzakelijk en onafwendbaar, na de verschillende meldingen van gevallen van grensoverschrijdend gedrag, de reeks open (brand)brieven en de onduidelijkheid over hoe de laatste beslissingen exact genomen zijn. D’Hose is het dus helemaal oneens met bevoegd minister Dalle die een audit onnuttig of overbodig acht en was ook niet tevreden met de antwoorden die de CEO, bemiddelaar en minister gaf. “Ik had gehoopt op echte antwoorden. Dit is echter de vis verdrinken” zei D’Hose over de antwoorden.
D’Hose: “Vertrouwen komt te voet en gaat te paard. Het paard is nu op hol geslagen. Wie gaat de teugels in hand kunnen nemen en het paard kunnen kalmeren? De VRT is een overheidsbedrijf dat werkt met geld van de belastingbetaler. Die belastingbetaler verwacht terecht dat dit belastinggeld goed besteed wordt en dat hij steeds waar voor zijn geld krijgt, namelijk kwaliteit op TV en radio van de bovenste plank. Een huis dat continu in brand staat kan die kwaliteit niet waarborgen. Dit moet zo snel mogelijk opgelost geraken. Een grondige doorlichting is noodzakelijk.”