Sla navigatie over

Formateur De Wever wil Belgische handelsmissies afschaffen: “Nationalistische trofee voor N-VA, maar troostprijs voor de Vlaamse ondernemers”

Terwijl de aandacht gericht is op de nasleep van de lokale verkiezingen, komen er in de nota’s van de federale regeringsonderhandelingen verontrustende voorstellen naar voren. Onder andere de opheffing van het Agentschap voor Buitenlandse Handel ligt op de onderhandelingstafel. Dat betekent het einde van de Belgische handelsmissies met de aanwezigheid van leden van de Koninklijke Familie. “Zolang de monarchie bestaat, moeten we ten volle gebruikmaken van de toegevoegde waarde van de aanwezigheid van een lid van de Koninklijke Familie tijdens de Belgische handelsmissies. De deur die voor onze bedrijven wordt geopend door de Koninklijke Familie, wordt door N-VA dichtgegooid in het gezicht van de Vlaamse ondernemers”, stelt partijvoorzitter Eva De Bleeker.

Belgische handelsmissies zijn een succes
Met de verwachting dat 90% van de toekomstige economische groei buiten de grenzen van Europa zal plaatsvinden, is het cruciaal dat onze bedrijven zich richten op overzeese markten met groeipotentieel. Om dit te faciliteren, worden elk jaar twee handelsmissies georganiseerd onder leiding van het Agentschap voor Buitenlandse Handel. Daarbij krijgen honderden bedrijven, groot en klein, de kans om contacten in het buitenland te leggen. Sinds 2003 zijn er meer dan 854 contracten getekend. Bovendien worden er voor elk contract dat tijdens de handelsmissie wordt afgesloten, nog eens vijf tot tien getekend na afloop. Nu wil de N-VA de Belgische handelsmissies stopzetten door het Agentschap voor Buitenlandse Handel op te doeken.

Vlaanderen heeft al de nodige handelsinstrumenten
“Vlaanderen moet haar positie in de wereldeconomie versterken, dat betwisten wij niet, maar waarom moet het Belgisch handelsbeleid worden opgedoekt? Laten we blijven inzetten op economische diplomatie in Vlaanderen door middel van agentschappen zoals Flanders Investment and Trade. Dat is een goed voorbeeld van hoe we dat vandaag al doen. Het stopzetten van de Belgische handelsmissies zal de positie van Vlaanderen in de wereld op geen enkele manier versterken”, benadrukt Vlaams Parlementslid Jasper Pillen.

Tegenover het plan om het Agentschap voor Buitenlandse Handel op te heffen, ligt het voorstel op tafel om een beurtrol in te voeren waarbij de deelstaten verantwoordelijk worden voor het organiseren van handelsmissies. “Het opdoeken van één administratie om er drie andere te creëren is een verkeerd signaal, zeker wanneer we net minder overheid nodig hebben in dit land”, stelt Vlaams Parlementslid Eva De Bleeker. Bovendien wijst Vlaams Parlementslid Jasper Pillen erop dat de Vlaamse Regering niet voorzien lijkt te zijn in een sterk alternatief: “N-VA zegt de Vlaamse welvaart te beschermen, maar het woord ‘handelsmissie’ komt niet één keer voor in het Vlaams Regeerakkoord. Het opdoeken van het Agentschap voor Buitenlandse Handel op het federaal niveau mag dan een nationalistische trofee zijn voor N-VA, het dient absoluut niet de belangen van de honderduizenden bedrijven in ons land.”

Snel duidelijkheid nodig over plannen van de federale regering
Al meermaals riepen de verschillende ondernemingsorganisaties op om het Agentschap voor Buitenlandse Handel te laten bestaan. Zij zijn absoluut tegen de opheffing ervan. De onzekerheid over de toekomst van de geplande handelsmissies maakt het bedrijfsleven ongerust. “De Belgische vlag vervangen door de Vlaamse Leeuw, Waalse Haan en Brusselse Iris is pure symboolpolitiek die de overheid op kosten jaagt en onze ondernemingen niet ten goede komt. We hebben snel duidelijkheid nodig over de plannen van de toekomstige Arizona-regering”, besluit Kamerlid Kjell Vander Elst.

Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder