Sla navigatie over

Ouders van kinderen met een beperking krijgen extra middelen tijdens de coronacrisis

Ouders van kinderen met een mentale en/of fysieke beperking die hun kind noodgedwongen thuis verzorgen tijdens de coronacrisis, krijgen daar extra middelen voor. Dat heeft de Vlaamse Regering vrijdag beslist als onderdeel van een tienpuntenplan. Vlaams Parlementslid Maurits Vande Reyde (Open Vld) dringt daar al enkele weken op aan. “Voor vele ouders is de volledige zorg thuis opnemen fysiek en emotioneel een zware taak. Ik heb heel wat ouders aan de lijn gehad die de zorg amper nog aankunnen. Ook financieel zorgt dit voor extra kosten. Deze 100 à 200 euro extra komen dan ook niks te vroeg”, zegt Maurits Vande Reyde.

Sinds begin maart wordt ongeveer twee derde van de kinderen met een mentale en/of fysieke beperking die normaal gedeeltelijk of volledig in een zorgvoorziening verblijven, thuis verzorgd door hun ouders. De Vlaamse Regering besliste op de ministerraad van 10 april om extra middelen vrij te maken voor deze gezinnen, iets waar Open Vld-parlementslid Maurits Vande Reyde al enige tijd op aandringt: “Na enkele weken werd pijnlijk duidelijk dat de dagelijkse zorg enorm veel van deze ouders vraagt, zowel fysiek als emotioneel, en zeker in combinatie met thuiswerk. Ik heb de afgelopen weken contact gehad met heel wat ouders die de zorg amper nog aankunnen. Ook financieel komt dit neer op extra kosten, aangezien een groot deel van de zorgassistenten en andere diensten zijn uitgevallen. Ouders staan er vaak volledig alleen voor.”

De compensatie waarin de Vlaamse Regering nu voorziet, bedraagt 8,5% van het persoonlijke assistentiebudget dat de ouders krijgen. Ook meerderjarigen met een mentale en/of fysieke beperking die niet meer in een voorziening verblijven, kunnen er gebruik van maken. “In de praktijk komt dit neer op gemiddeld 100 à 200 euro extra. Een goede zaak, maar de periode waarin de ouders moeten instaan voor de zorg dreigt nog langer te zullen worden. Daarnaast betalen zij ook voor woon- en leefkosten in de zorginstelling, waar ze nu al zeker een maand geen gebruik van hebben kunnen maken. De compensatie zal dus groter moeten worden naargelang de coronamaatregelen langer aanhouden”, zegt Maurits Vande Reyde.

Ondertussen is de situatie bij voorzieningen voor mensen met een beperking vooralsnog beheersbaar. Uit cijfers van het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap blijkt dat er 13 overlijdens zijn door het coronavirus en dat er in 60 voorzieningen (24%) minstens 1 vermoedelijke besmetting aanwezig is. “Het grootste probleem is de personeelsuitval. Maar liefst 574 personeelsleden zitten thuis omwille van een vermoedelijke besmetting. Daardoor zijn vele soorten opvang voor mensen met een mentale en/of fysieke beperking afgebouwd of helemaal gesloten. Dat is geen houdbare situatie. Ik pleit daarom voor een tijdelijke transfer van zorgpersoneel uit andere sectoren, zoals kinderopvang, die momenteel minder werk hebben”, besluit Vande Reyde.

Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder