Sla navigatie over

Parlementsleden Liekens en Saeys bezoeken Minor-Ndako

Minor-Ndako biedt aangepaste zorg en begeleiding voor kinderen, jongeren en hun omgeving in een problematische situatie. De organisatie werd in 2000 opgericht voor de opvang en begeleiding van buitenlandse niet-begeleide minderjarigen. “We zien dat op de beide niveaus waar wij actief zijn die begeleiding niet altijd goed loopt. Zo zit mensenhandel op federaal niveau en de opvang van minderjarigen op Vlaams niveau. Met dit werkbezoek trachten we de pijnpunten in kaart te brengen en op basis hiervan wetgevende initiatieven te nemen”, leggen Goedele Liekens (Kamerlid Open Vld) en Freya Saeys (Vlaams parlementslid Open Vld) uit.

Minor-Ndako werd in 2000 opgericht voor de opvang en begeleiding van buitenlandse
niet-begeleide minderjarigen. De naam (minor betekent ‘minderjarige’; ndako ‘onderdak’, ‘gezin’) verenigt Latijn met Lingala en geeft aan waarvoor we staan: behalve de zorg voor minderjarigen ook het harmonieuze samenleven van verschillende culturen.

Liekens: “Op vlak van mensenhandel en de opvang van slachtoffers van mensenhandel, seksuele uitbuiting en tienerpooiers is er nog veel werk aan de winkel. Het is een thema dat me nauw aan het hart ligt. Minor-Ndako levert dan ook schitterend werk. Door deze organisatie te bezoeken, krijg ik een beeld van waar de eventuele pijnpunten liggen en hoe ik hier als Kamerlid concreet actie in kan ondernemen.”

Saeys: “Er is nog steeds te weinig gepaste opvang voor niet-begeleide minderjarige vluchtelingen. Zij hebben nood aan een veilige omgeving en psychologische begeleiding. Ook wanneer zij meerderjarig worden is nazorg belangrijk. Deze ontbreekt nog te vaak.”

Warm onthaal

Tijdens dit bezoek gingen de parlementsleden in gesprek met de algemeen directeur van Minor-Ndako David Lowyck, voorzitter van de Raad van Bestuur Heidi De Pauw (Child Focus) en de coördinator van Pag-asa, een organisatie die zich inzet voor slachtoffers van mensenhandel. De parlementsleden kregen de kans om te spreken met verschillende mensen die hun visie op deze problematiek gaven. “We werden erg warm onthaald. Door zo’n plaatsbezoek krijgen we een goed overzicht van de problemen op het terrein. We zullen tijdens de zomervakantie verder werken op dit thema zodat we bij de start van het parlementaire jaar met initiatieven hierover kunnen komen”, stellen de parlementsleden.

Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder