Sla navigatie over

Parlementslid Els Ampe vraagt wie het financiële verlies van jeugdvoetbalploegen zal compenseren

De Pro League en Eleven Sports sloten enkele dagen geleden een contract af waarbij de professionele ploegen op dezelfde tijden zullen voetballen als de provinciale ploegen. Daardoor zullen de inkomsten van het provinciale jeugdvoetbal dalen. Els Ampe, Vlaams Parlementslid voor Open Vld, vroeg zich tijdens de plenaire vergadering af wie deze verliezen zal compenseren. “Jarenlang zetten de provinciale voetbalploegen zich in om jeugdspelertjes te vormen met de inkomsten van de provinciale wedstrijden. Nu dreigen zij het slachtoffer te worden van dit nieuwe voetbalcontract tussen de Pro League en Eleven Sports. Jeugdspelers in Vlaanderen en Brussel moeten nog altijd de vorming krijgen die ze nodig hebben om goede voetballers te worden”, zegt Els Ampe.

Als gevolg van een nieuw contract tussen de Pro League en Eleven Sports zullen de professionele voetbalploegen op dezelfde tijden aan de aftrap staan als de provinciale ploegen. Dat betekent minder inkomsten voor het provinciale jeugdvoetbal. Vlaams Parlementslid Els Ampe vraagt zich af of de Pro League solidariteit zal tonen. “De Pro League en Eleven Sports trekken een dikke streep door de rekening van het provinciale jeugdvoetbal. Jaar na jaar zetten de provinciale voetbalploegen zich in om jonge voetballers te vormen met de inkomsten van de provinciale wedstrijden. Nu dreigt het jeugdvoetbal – niet in het minst financieel – de dupe te worden van dit nieuwe voetbalcontract. Ik ben dan ook kritisch”, zegt Els Ampe.

“Wie zal die verliezen betalen? De provinciale ploegen vragen solidariteit aan de A-reeks”, benadrukte Els Ampe in het Vlaams Parlement. “Veel van hun jeugdspelers stromen door naar de grote ploegen. Het is dan ook van elementair belang dat zij ook in de toekomst de vorming krijgen die nodig is om goede voetballers te worden. Denk maar aan de topvoetballer Fellaini, die gevormd is bij de provinciale ploeg van Anderlecht. En zo zijn er tal van voorbeelden. Ik vrees dat, als er minder middelen zijn voor de provinciale jeugdvorming, er ook minder professionele voetballers naar de A-reeks zullen doorstromen.”

Vlaams minister van Sport Ben Weyts toonde in zijn antwoord enkel begrip voor de oproep van parlementslid Ampe: “Ik heb niet bepaald een goed gevoel bij deze plotse beslissing van de Pro League, maar ik ben niet verantwoordelijk voor het vastleggen van het speelschema van de Pro League. Ik kan dan ook alleen maar hopen dat hier voldoende over werd nagedacht en overlegd. Daarbij betreur ik wel dat men niet de moeite heeft genomen om een en ander af te toetsen bij het Vlaamse (amateur)voetbal en bij Voetbal Vlaanderen, want deze beslissing heeft een belangrijke impact op hen.”

Het liberale parlementslid sloot haar tussenkomst in de plenaire vergadering af met een oproep om de Pro League, Eleven Sports en Voetbal Vlaanderen bijeen te brengen en naar een oplossing te zoeken. Dit is van essentieel belang voor onze voetballende jeugd.

Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder