Sla navigatie over

Parlementslid Freya Saeys: “Verplichte testing en quarantaine moet beter opgevolgd worden”

Naast de Britse, de Braziliaanse en de Zuid-Afrikaanse variant, waarschuwt de World Health Organization (WHO) nu ook voor de Indiase variant. Die zou minstens zo besmettelijk zijn als de Britse variant. Daarnaast weten we nog niet of onze vaccins er voldoende tegen beschermen. Freya Saeys, Vlaams Parlementslid voor Open Vld, vroeg zich tijdens de plenaire vergadering af wat de plannen zijn van de Vlaamse Regering in het beter opvolgen van de verplichte testing en quarantaine. “Reizigers uit een rode zone moeten zich laten testen en in quarantaine. Maar het percentage dat dat ook effectief doet, moet fors omhoog. Anders slagen we er niet in om de huidige en toekomstige varianten zoveel mogelijk buiten te houden”, zegt Saeys.

Eerst waren er de studenten die uit India naar hier kwamen en positief testten. Daarna was er een uitbraak in een woonzorgcentrum in Borsbeek. Nu zijn er twee besmettingshaarden in Oostende. Dat zou een familie zijn die in India op familiebezoek is geweest en zich niet aan de quarantaineregels heeft gehouden. Vlaams Parlementslid Freya Saeys: “Het is onwaarschijnlijk dat dit het laatste is wat we horen over de Indiase variant. De komende weken en maanden gaan deze besmettingen toenemen. Gelukkig zijn de cijfers van reizigers die terugkomen uit een rode zone en zich laten testen, sterk verbeterd en zelfs verdubbeld de afgelopen weken. Vandaag doet acht op de tien dat door de strengere controles. Dat cijfer moet verder de hoogte in. Ook de experten en het agentschap Zorg en Gezondheid zeggen dat. We moeten de verspreiding van nieuwe varianten zoveel mogelijk tegengaan.”

“Er zijn echter altijd achterpoortjes en er zijn ook altijd mensen die daar gebruik van maken. Zo komen mensen met de wagen ons land binnen en vullen geen Passenger Locator Form in. Of je hebt mensen die de controles omzeilen door via een Nederlandse luchthaven te reizen. Het is dan ook van belang dat we de terugkerende reizigers veel strikter opvolgen”, aldus Saeys die zich afvraagt wat het Vlaamse plan van aanpak is inzake het beter opvolgen van de verplichte testing en quarantaine.

Het liberale parlementslid ging tijdens haar uiteenzetting ook in op de quarantaineregels. “Ik maak me daar al geruime tijd zorgen over omdat ik op het terrein zie dat die vaak niet worden nageleefd. Nu we goed bezig zijn met de vaccinaties, vrees ik dat die regels nog minder goed zullen worden gevolgd. De experten geven aan dat onze groepsimmuniteit onder druk kan komen te staan omdat de Indiase variant aanzienlijk besmettelijker zou zijn. We moeten mensen duidelijk maken dat de regels naleven essentieel is willen we niet in zo’n situatie verzeild geraken.”

Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder