Sla navigatie over

Parlementslid Jean-Jacques De Gucht: “We moeten nadenken over een aanpassing van onze schoolvakanties”

Uit de lockdown dit voorjaar kunnen we verschillende lessen trekken. Ten eerste is er toen een grote leerachterstand ontstaan. Ten tweede werden kinderen in kwetsbare omstandigheden gedurende die periode nog meer blootgesteld aan die omstandigheden. Jean-Jacques De Gucht, Vlaams Parlementslid voor Open Vld, is hier voor de komende weken en maanden opnieuw bezorgd over en roept tijdens de plenaire vergadering op om na te denken over een aanpassing van onze schoolvakanties. “We hadden een verlengde herfstvakantie. Een verlengde krokus- en verkorte zomervakantie, zoals virologen voorstellen, zou de leerachterstand kunnen beperken. Laat ons een plan opmaken over hoe de rest van het schooljaar eruitziet, zodat scholen en ouders weten waar ze aan toe zijn de komende maanden”, zegt Jean-Jacques De Gucht.

Dit voorjaar waren de scholen twee maanden gesloten en schakelde men volledig over op afstandsonderwijs. Dat we leerachterstand te allen tijde moeten proberen voorkomen is de belangrijkste les die we toen geleerd hebben. Vlaams Parlementslid Jean-Jacques De Gucht is hier voor het komende schooljaar opnieuw bezorgd over en roept nu op om directies, leerkrachten, leerlingen en ouders duidelijkheid te verschaffen over wat ze de komende weken en maanden mogen verwachten.

“De herfstvakantie ligt achter ons. Om het coronavirus te bedwingen, dat ons allemaal gijzelt en de economie en het onderwijs zwaar onder druk zet, werd er besloten om die schoolvakantie te verlengen. Virologen stellen nu voor om hetzelfde te doen met de krokusvakantie en daar dus ook één week aan te breien. Zo is er opnieuw een adempauze tijdens deze coronawinter en kan het virus minder wild om zich heen slaan. Aan de andere kant zouden virologen de zomervakantie met twee weken inkorten. Op die manier kan de leerachterstand worden beperkt”, weet De Gucht. “Ik ben van mening dat zo’n aanpassing heel wat positieve zaken met zich meebrengt. We moeten er dan ook over durven nadenken, er een plan rond uitwerken en er correct en snel over communiceren. Tegen een bepaalde datum zou iedereen in de maatschappij moeten weten waar hij of zij aan toe is, zodat men daar ook naartoe kan werken.”

Het liberale parlementslid beseft dat een aanpassing van onze schoolvakanties een grote invloed heeft op verschillende sectoren in onze maatschappij. De reissector is slechts een van die sectoren. Daar moet uiteraard rekening mee worden gehouden bij de gedachtewisseling.

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts kon in de plenaire vergadering slechts weinig antwoorden formuleren op de oproep noch op de vragen van parlementslid De Gucht.

Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder