Sla navigatie over

Parlementslid Maurits Vande Reyde pleit voor een volledige heropening van het buitengewoon onderwijs tegen ten laatste 15 juni

Voor veel kinderen is een terugkeer naar hun school voor buitengewoon onderwijs nog steeds niet mogelijk. Zo is slechts 1 van de 63 scholen in het buitengewoon secundair onderwijs herstart met opleidingsvormen 1 en 2 (kinderen die veel zorg en aandacht nodig hebben). Veel ouders hebben na drie maanden ook nog geen perspectief wanneer hun kind wél opnieuw naar school kan, zegt Vlaams Parlementslid Maurits Vande Reyde (Open Vld). “Kinderen met een beperking dreigen zo een vergeten groep te worden tijdens de Covid-exit. De zorg weegt voor hun ouders ook steeds zwaarder door. Dit kan niet tot september voortduren. Ik roep minister Weyts op om vanaf 15 juni opnieuw naar een volledige werking van het buitengewoon onderwijs te gaan. Omkadering hierbij is nodig. Het kan niet dat scholen wel willen openen, maar niet durven omwille van de richtlijnen.”

De meeste kinderen, van kleuters tot laatstejaars middelbaar, gaan terug naar school of hebben op zijn minst een richtdatum wanneer ze dit opnieuw zullen mogen. Maar uitzonderingen bevestigen de regel. Voor veel kinderen met een beperking is een terugkeer naar hun vertrouwde school voor buitengewoon onderwijs nog niet aan de orde. De heropstart is immers gebonden aan strikte veiligheidsmaatregelen. Hoewel zowat alle basisscholen aan de slag zijn, blijkt uit een belronde van de onderwijsinspectie dat slechts 1 op de 63 scholen in het buitengewoon secundair onderwijs herstart is met opleidingsvormen 1 en 2. Jongeren die nood hebben aan veel zorg en ondersteuning, of met een verstandelijke beperking, komen in die scholen terecht. Maurits Vande Reyde, Vlaams volksvertegenwoordiger voor Open Vld, kaart nu aan dat veel ouders die drie maanden zelf zorg hebben verleend, nog geen toekomstperspectief hebben wanneer hun kind wél terug naar school kan.

“Sinds het begin van de Covid-periode staan veel ouders alleen in voor de zorg van hun kind met een handicap. Dat is voor hen ontzettend zwaar. Zij vragen nu een duidelijke deadline voor de terugkeer naar het buitengewoon onderwijs. Minister van Welzijn Beke heeft voor de Multifunctionele Centra (de zorgvoorzieningen) 15 juni als deadline vastgelegd om terug naar een volledige werking te gaan. Ik roep minister van Onderwijs Weyts nu op om deze deadline ook voor het buitengewoon onderwijs aan te houden. Van scholen verneem ik dat ze wel willen openen maar niet kunnen of durven omwille van de richtlijnen. Omkadering is dan ook nodig opdat kinderen met een beperking én hun ouders niet in de kou blijven staan. We mogen deze groep niet vergeten tijdens de exitperiode”, besluit Maurits Vande Reyde.

Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder