Sla navigatie over

Parlementslid Maurits Vande Reyde vraagt om handelaars duidelijkheid te bieden over sluitingsperiode

Vrijdag 13 november werden opnieuw een reeks steunmaatregelen genomen om onze handelaars door deze tweede lockdown te loodsen. Maurits Vande Reyde, Vlaams Parlementslid voor Open Vld, ondersteunt dit volop maar vroeg minister Crevits tijdens de plenaire vergadering ook om hun vraag naar duidelijkheid omtrent de sluitingsperiode mee te nemen naar het volgende Overlegcomité. “Onze winkels hebben het moeilijk. Velen moeten sluiten. Anderen mogen wel openblijven maar lijden enorme omzetverliezen. Dat er heel wat steunmaatregelen zijn is uiteraard een goede zaak. We moeten echter ook nadenken over de langere termijn en duidelijkheid bieden tot wanneer onze retailsector dicht zal moeten blijven. Zij verdienen die duidelijkheid”, zegt Maurits Vande Reyde.

De Vlaamse Regering legde vorige week vrijdag weer heel wat steunmaatregelen vast om onze handelaars door deze tweede coronagolf te loodsen. Vlaams Parlementslid Maurits Vande Reyde vindt dit een goede zaak maar vroeg minister Crevits tezelfdertijd ook om na te denken over de langere termijn, aangezien veel winkels vrezen dat ze het jaareinde niet zullen halen. “De feestperiode komt eraan en dat zou voor vele winkels weleens de laatste reddingsboei kunnen zijn. UNIZO lanceerde deze week dan ook een voorstel om winkelen op afspraak mogelijk te maken. Dat zou grote drukte vermijden en het zou winkeliers de mogelijkheid bieden om hun klanten te ontvangen, weliswaar afzonderlijk en op afspraak”, weet Vande Reyde.

“Eind deze maand vindt het volgende Overlegcomité over de evaluatie van de steunmaatregelen plaats. Ik vraag u niet om dit voorstel er absoluut door te duwen. Ik vraag u wel om de terechte bezorgdheid van de voltallige retailsector mee te nemen, te bekijken wat mogelijk is, maar hen op zijn minst een duidelijk perspectief te bieden en te zeggen tot wanneer ze zullen moeten sluiten. Pas dan is er duidelijkheid. En als er één zaak is waar zij momenteel nood aan hebben, dan is het wel die duidelijkheid”, aldus Vande Reyde.

Vlaams minister van Economie Hilde Crevits gaf in haar antwoord gehoor aan de oproep van parlementslid Vande Reyde: “Als het uw vraag is om die terechte bezorgdheid mee te nemen in de evaluatie tegen 1 december, dan is mijn antwoord: ja. Ik vind dat eigenlijk een evidentie en ik vind ook dat daarop een helder antwoord moet worden gegeven.”

Het liberale parlementslid stond tijdens zijn uiteenzetting ook stil bij de belangrijkste steunmaatregel die moet komen van ons allemaal: “Blijf lokaal kopen. Er zijn verschillende mogelijkheden: je kan online kopen, je kan afhalen, enz. Het is echt nodig voor onze lokale winkels dat we dat met zijn allen blijven doen”, besluit Vande Reyde.

Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder