Sla navigatie over

Parlementslid Ongena kant zich tegen voorstel ABVV om mensen opnieuw op 58 jaar op brugpensioen te laten gaan

De Vlaamse economie is een knelpunteconomie. Dat was de realiteit pre-corona en dat dreigt ook de realiteit post-corona te zijn. Dat zei Tom Ongena, Vlaams Parlementslid voor Open Vld, tijdens de plenaire vergadering. “Werkgevers vinden steeds minder geschikte werknemers. Op de koop toe wil de socialistische vakbond ABVV de leeftijd voor het stelsel van werkloosheid met bedrijfstoeslag (SWT, het vroegere brugpensioen) nu opnieuw verlagen naar 58 jaar. Dat is een erg slecht idee. De Vlaamse ambitie van 80% werkgelegenheidsgraad mogen we dan netjes opbergen”, aldus Ongena.

Het gaat goed met onze Vlaamse economie. Die veert weer helemaal op. Het aantal vacatures stijgt en de werkloosheid staat op het laagste peil in dertien jaar. Hoewel goed nieuws, wijst Vlaams Parlementslid Tom Ongena erop dat dit ons confronteert met de realiteit die we voor corona al kenden: “Onze Vlaamse economie evolueert richting een knelpunteconomie waarin werkgevers meer en meer moeite hebben om de juiste, meest geschikte mensen te vinden.”

In dat klimaat komt de socialistische vakbond ABVV met een voorstel in het kader van de onderhandelingen over het interprofessioneel akkoord. Zij willen de leeftijd voor SWT opnieuw verlagen naar 58 jaar. Parlementslid Ongena: “Ik had gehoopt dat SWT en brugpensioen ondertussen diep begraven lagen op het kerkhof van de foute ideeën. Blijkbaar heeft de socialistische vakbond ze toch opgegraven. Het zou nefast zijn als dat idee werkelijkheid wordt. Het betekent immers niet alleen dat we de werknemers en de werkgevers die mensen zoeken, in de steek laten. Het betekent ook dat we onze Vlaamse ambitie om naar 80 procent werkgelegenheidsgraad te gaan, moeten opbergen. Dat is zorgwekkend.”

Het liberale parlementslid stond tijdens zijn uiteenzetting ook stil bij de mensen die momenteel in het SWT- of brugpensioenstelsel zitten. Hun aantal daalde de voorbije jaren sterk; van ongeveer 120.000 tot 42.000. “Dat is het goede nieuws en het resultaat van beleid dat onder de regering-Di Rupo werd ingezet”, zegt Ongena. “De mensen die nu op brugpensioen zijn of in SWT zitten, moeten beschikbaar blijven voor de arbeidsmarkt. Echter, de activering van die mensen valt nogal tegen. We slagen er niet in om meer dan 2,4 procent van hen weer aan het werk te helpen. Dat is een verwaarloosbaar cijfer en een enorm probleem. Daarom moeten we er in eerste instantie voor zorgen om SWT te vermijden. Het herstructureringsplan van de Vlaamse Regering is een eerste stap. Hiermee proberen we mensen aan boord te houden en niet richting SWT te duwen.”

Parlementslid Ongena sloot af met een sneer naar PVDA: “Ik denk dat jullie niet weten voor welke enorme uitdaging wij staan. De volgende tien jaar staan voor elke vijf mensen die met pensioen gaan, maar vier mensen klaar om die vacatures in te vullen. Als we dat probleem niet oplossen, zijn er niet voldoende werkenden om onze pensioenen te betalen en houden we ons welvaartsmodel niet overeind. Laat brugpensioen en SWT dus op het kerkhof liggen en help mensen om op een andere manier aan de slag te blijven. Zo kunnen we ook de pensioenen van Marcel en Maria blijven betalen.”

Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder