Sla navigatie over

Parlementslid Saeys pleit voor één zorgteam dat mensen zowel tijdens als na hun gevangenisstraf opvolgt

Maandag kwam het nieuws naar buiten dat de vierjarige Dean dood was teruggevonden in Nederland. De verdachte is een man die in het verleden al eens in de gevangenis heeft gezeten voor de mishandeling van een kind. Freya Saeys, Vlaams Parlementslid voor Open Vld, biedt haar medeleven en dat van de voltallige Open Vld-fractie aan aan de nabestaanden. 'Als mens en als moeder van een zoontje van vier ben ik diep geraakt door deze gebeurtenis. Ik reken op een snelle en correcte bestraffing van de daders. Als maatschappij is het onze plicht om onze kinderen te beschermen. Eén van de verbeterpunten die de actoren op het terrein zelf aandragen is het invoeren van één zorgteam per geweldpleger. Dat zorgteam volgt die persoon dan zowel binnen als buiten de gevangenis op. Laat ons daarop inzetten', zegt Saeys.

Onze samenleving werd deze week opgeschrikt door een weerzinwekkende gebeurtenis: een vierjarig jongetje werd vermoord. Vlaams Parlementslid Freya Saeys: 'Wat iedereen zich afvraagt is: hoe is dit in godsnaam opnieuw kunnen gebeuren? En wat kunnen wij doen om onze kinderen beter te beschermen tegen dergelijke daders?'

Vaak zien we bij dergelijke daders dat er een heel traject aan vooraf is gegaan – soms al vanaf de kindertijd – voor ze geweld plegen. Voorkomen is beter dan genezen, maar net daar wringt het schoentje. Enerzijds zijn er de wachtlijsten in de integrale jeugdzorg en de psychiatrie. Anderzijds is er een personeelstekort in de zorg in het algemeen. 'We moeten alle zeilen bijzetten om een situatie, wanneer alarmsignalen worden opgevangen, vroegtijdig een halt toe te roepen', aldus Saeys.

Wanneer mensen toch in de gevangenis belanden, kan het niet de bedoeling zijn dat zij gewoon hun straf uitzitten. Er moet worden gewerkt aan hun onderliggende problemen, maar de sector zelf zegt al lang dat dat een pijnpunt is. 'De pijnlijke conclusie van de dood van Dean is dat we onvoldoende gedetineerden kunnen begeleiden tijdens én na hun gevangenisstraf. Dit terwijl het als samenleving onze plicht is om ervoor te zorgen dat het 'herval' zo laag mogelijk is', zegt Saeys.

Het liberale parlementslid pleit voor één zorgteam dat mensen binnen én buiten de gevangenis opvolgt. Daarnaast roept ze alle bevoegde ministers op om de handen in elkaar te slaan en een goed plan uit te werken. Enkel dan kunnen we dergelijke drama's zoveel mogelijk voorkomen.

Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder