Sla navigatie over

Parlementslid Stephanie D’Hose tevreden dat minister Jambon 4 miljoen euro vrijmaakt voor cultuursector via tweede subsidieronde

Vlaams minister-president Jan Jambon kondigde in de commissie Cultuur aan dat de cultuursector 4 miljoen euro mag verwachten, en dit via een volwaardige tweede ronde aan projectsubsidies. Hiermee gaat hij in op een eerder voorstel van Vlaams Parlementslid Stephanie D’Hose dat tijdens deze coronacrisis des te actueler is. Zij reageert dan ook tevreden: “Ik heb er maanden op zitten hameren hoe belangrijk dit is voor individuele, jonge, beginnende kunstenaars. Ik ben dan ook enorm blij dat het nu toch in orde komt. Tijdens deze coronacrisis kan de sector wel wat goed nieuws gebruiken.”

Vlaams cultuurminister Jan Jambon maakte bij de begrotingscontrole van afgelopen week, net zoals tijdens de eerste subsidieronde, opnieuw 4 miljoen euro vrij voor de cultuursector. In deze tweede ronde, met als indiendatum 15 mei, zal er nadrukkelijk aandacht worden besteed aan de precaire positie van de individuele kunstenaar, zal een substantieel deel van deze middelen voorbehouden worden voor beurzen en zullen projecten met een maximale looptijd van één jaar ook mogelijk zijn. Dat benadrukte Jambon donderdagmiddag in een videoconferentie met de leden van de commissie Cultuur van het Vlaams Parlement.

De Vlaamse Regering kondigde vorig jaar aan 60 procent te willen besparen op de projectsubsidies voor cultuur. Die gaan voornamelijk naar beginnende kunstenaars en zijn de ‘humus’ van de cultuursector. De beslissing leidde tot groot protest.

Liberaal Parlementslid Stephanie D’Hose stelde eind vorig jaar voor om het budget op te trekken, door het volledige beschikbare bedrag al in de eerste ronde uit te geven én om bij de budgetcontrole van dit voorjaar in te zetten op een tweede ronde aan projectsubsidies. Zij reageert dan ook tevreden. “Minister-president Jan Jambon kondigt vandaag 4 miljoen euro extra aan voor kunstprojecten. Ik heb er maanden op zitten hameren hoe belangrijk dit is voor individuele, jonge, beginnende kunstenaars. Ik ben dan ook enorm blij dat het nu toch in orde komt. Tijdens deze coronacrisis kan de sector wel wat goed nieuws gebruiken”, zegt Stephanie D’Hose.

Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder