Sla navigatie over

Parlementslid Stephanie D’Hose vraagt om Kunst aan Zet, de renteloze kunstlening, te verlengen en versterken

Vorige week opende de Belgian Art & Design Fair in Gent. De positieve resultaten van Kunst aan Zet waren ‘the talk of the town’. Hiermee kan je renteloos een kunstwerk aankopen. Stephanie D’Hose, Vlaams Parlementslid voor Open Vld, pleitte er tijdens de plenaire vergadering voor om dit instrument verder te zetten alsook te versterken. “Kunst aan Zet creëert een win-win-winsituatie; voor de kunstenaar, de koper én de galerij. Eén op de drie koopt voor het eerst een kunstwerk aan via deze regeling. 88 procent van deze kopers geeft zelfs aan nooit een werk gekocht te hebben mocht dit niet bestaan”, zegt D’Hose.

Beeld je in: je gaat naar een galerij en wordt verliefd op een kunstwerk. Je kan dat werk aankopen met de renteloze kunstlening. Het kleinste bedrag dat je kan lenen is 500 euro. Het grootste bedrag is 7.000 euro. Je betaalt dit terug binnen maximaal twee jaar. Vlaams Parlementslid Stephanie D’Hose vindt dit een heel mooi staaltje van aanvullende financiering. “Kunst aan Zet is een win voor de kunstenaar die hiermee makkelijker zijn werk aan de man of vrouw kan brengen. Daarnaast is het uiteraard ook een win voor de koper die niet zomaar duizenden euro’s in één keer op tafel kan leggen. Tot slot is het een win voor de galerij die zo een heel nieuw publiek kan aanboren”, zegt D’Hose.

Kunst aan Zet kende door de coronacrisis een trage opstart. Het instrument is dan ook nog niet heel bekend. “Toch zijn de resultaten goed en de voorlopige evaluaties zelfs nog beter. De beheersovereenkomst met de partners Hefboom cvba en Kunst in Huis loopt binnenkort echter af. Ik roep Vlaams minister van Cultuur Jan Jambon dan ook op om dringend duidelijkheid te geven over de verlenging van dit succesvolle instrument”, aldus Stephanie D’Hose.

Het liberale parlementslid benadrukt ook dat dit heel duidelijk in het Vlaams Regeerakkoord staat: ‘de aandacht voor cultureel ondernemerschap versterken en de huidige instrumenten voortzetten en versterken’. Met Kunst aan Zet ondersteunen we de subsector van de beeldende kunsten. Na de coronacrisis heeft deze subsector dit hard nodig. Uit onderzoek blijkt dat de mensen die hierin actief zijn vandaag met moeite de eindjes aan elkaar kunnen knopen. “Ze hebben dan ook het recht om snel te weten waaraan en waaraf”, besluit D’Hose. “En ik hoop dat alle parlementsleden ambassadeur worden van dit mooie project.”

Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder