Sla navigatie over

Parlementslid Stephanie D’Hose wil dit najaar terug naar het ‘normale’ culturele leven

Eindelijk. Dat was het verlossende kernwoord waarmee meer dan 200 cultuurhuizen vorige week hun deuren opnieuw openzetten. Eindelijk terug cultuur en cultuurbeleving. Stephanie D’Hose, Vlaams Parlementslid voor Open Vld, vroeg zich tijdens de plenaire vergadering af of
minister-president Jambon op het overlegcomité van aanstaande vrijdag zal strijden voor verdere duidelijkheid voor de cultuur- en evenementensector. “De sector is enorm enthousiast om sinds een week opnieuw volop aan de slag te kunnen. Ik verneem wel van een aantal concertorganisatoren dat inzake het zomerplan nog de puntjes op de i gezet moeten worden. Daarnaast denk ik dat we verder moeten durven kijken, naar het najaar. Zodra het kan, wil ik terug naar het ‘normale’ culturele leven”, zegt D’Hose.

Vorige week zagen we voor het eerst in acht maanden opnieuw het doek van het theater opengaan. Vorige week konden we eindelijk terug meebrullen met een concert. De eerste stappen hiervoor werden gezet op het overlegcomité van 11 mei. Toen kwam het verlossende nieuws dat de cultuur- en evenementensector in de nabije toekomst open mocht met een soort stappenplan dat rekening hield met het aantal besmettingen en vaccinaties. Het overlegcomité van 4 juni ging nog een stapje verder. Toen werd duidelijk dat vanaf midden augustus ook grote evenementen met maximaal 75.000 bezoekers mogelijk zijn.

“Dit is allemaal goed nieuws, maar we zijn er nog niet helemaal”, aldus Open Vld-parlementslid Stephanie D’Hose. We hebben het COVID Event Risk Model (CERM) en het COVID Infrastructure Risk Model (CIRM). Toch is er nog nood aan de puntjes op de i omtrent het zomerplan vanaf 1 juli. “Een aantal vragen zijn: moeten er op voorhand nog coronatesten worden afgenomen? Met hoeveel mensen mag je maximaal aan een tafel zitten? Is de social distancing nog nodig? En hoe zit het met de mondmaskers?” D’Hose vraagt zich nu af of Vlaams minister-president Jan Jambon tijdens het overlegcomité van 18 juni verdere duidelijkheid voor de cultuur- en evenementensector zal eisen.

Tot slot legde het liberale parlementslid de horizon al wat verder dan deze zomer: “We kijken nu naar september en oktober. Zodra het kan, moeten we de sector ook perspectief geven voor de rest van het najaar. En als alle coronacijfers in dezelfde richting blijven evolueren als ze vandaag doen, dan hebben we geen najaarplan nodig, maar kunnen we overgaan tot de totale vrijheid.”

Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder