Sla navigatie over

Parlementslid Tom Ongena vraagt minister Crevits om positie jongeren op arbeidsmarkt te versterken

Volgens Eurostat, de statistiekinformatiedienst van de Europese Unie, zijn jongeren de zwaarste slachtoffers van de huidige arbeidsmarktcrisis. Tom Ongena, Vlaams Parlementslid voor Open Vld, vroeg zich tijdens de plenaire vergadering af hoe minister van Werk Crevits hun positie wil versterken. “In mijn omgeving kom ik heel wat jongeren tegen die het moeilijker hebben. Ze zijn al even afgestudeerd maar hebben nog altijd geen job gevonden. Of ze hadden een job, maar zijn deze kwijtgespeeld en kunnen maar geen nieuwe vinden. Dat gevoel werd onlangs bevestigd door onderzoek van Eurostat. Het aantal jongeren dat in Europa aan het werk is, is gedaald met 2% en in België zelfs met 3,4%. De VDAB heeft in deze een belangrijke rol te spelen”, zegt Tom Ongena.

De Europese statistiekinformatiedienst Eurostat gaf onlangs heel duidelijk aan dat jongeren op dit moment de zwaarste slachtoffers zijn op onze arbeidsmarkt. “Europees genomen is hun tewerkstellingsgraad met iets meer dan 2% gedaald. In ons land is deze zelfs met 3,4% achteruitgegaan. We bekleden daarmee jammer genoeg de onfortuinlijke zeventiende plaats. In de Europese rangorde zitten we dus niet zo goed. De redenen zijn simpel. Ten eerste zijn er vandaag minder vacatures. Jongeren vinden dus minder gemakkelijk een eerste job. Ten tweede zijn ze vaak tewerkgesteld in sectoren die het moeilijk hebben, zoals de horeca. Ten derde hebben ze vaak tijdelijke contracten. Die worden het eerst stopgezet als een bedrijf het moeilijk heeft. Kortom: jongeren zijn duidelijk hét slachtoffer van deze coronatijden”, aldus Ongena.

Vlaams Parlementslid Tom Ongena vraagt zich af welke maatregelen de Vlaamse Regering nog wil en kan nemen om hun positie op de door corona aangetaste arbeidsmarkt te versterken. “Want er is een specifieke categorie van jongeren die het altijd al moeilijk hebben gehad, en waarvan we moeten uitgaan dat die het – vandaag en de komende maanden – nog extra moeilijk gaan hebben. Zij verlieten de schoolbanken zonder diploma en dreigen nu helemaal een vogel voor de kat te worden”, zegt Tom Ongena. “De belangrijkste boodschap is en blijft dan ook: zorg voor een diploma. Dat is de béste manier om aan de slag te geraken. Voor wie geen diploma heeft en heel kwetsbaar is, staan de VDAB en anderen uiteraard klaar om te helpen. Het is duidelijk dat daar veel werk aan de winkel is. We moeten die jongeren nog meer bij de hand nemen en sterker maken op onze arbeidsmarkt.”

Vlaams minister van Werk Hilde Crevits gaf in haar antwoord gehoor aan de oproep van parlementslid Ongena: “Ik ben niet blind voor de problematiek die u schetst, en ik herken hem ook. Maar ik heb goed nieuws: we hebben gisteren een nieuw ESF-project (Europees Sociaal Fonds) gelanceerd: ‘lokale partnerschappen voor jongeren’. We investeren de komende twee jaar 24 miljoen euro, om bijna 7.000 jongeren te bereiken. Dit project is trouwens geen oproep. De eerste jongerenbegeleiding start al in december, met een specifieke focus op kwetsbare jongeren onder de 30 jaar. We willen gespecialiseerde partners inzetten om hen te begeleiden naar werk of een opleiding.”

Het liberale parlementslid was blij te vernemen dat ESF Vlaanderen een project uitrolt om de positie van jongeren te versterken. Hij stond tijdens zijn uiteenzetting ook stil bij ander goed nieuws: “Men verwacht dat, hoe sterk onze economie ook gedaald is, hoe sterk deze de komende maanden ook opnieuw gaat aantrekken. Heel wat jongeren gaan daar meteen van kunnen profiteren. We zien die trend al voor een stuk in oktober, en we hopen allemaal dat deze zich doorzet”, besluit Ongena. “We weten uit een recente bevraging van De Ambrassade ook dat heel wat jongeren zin hebben om bij te studeren of in essentiële sectoren aan de slag te gaan. In de zorgsector hebben we veel extra handen aan het bed nodig. We moeten nagaan of we hen kunnen overtuigen om zich bij te scholen en onder meer in de woonzorgcentra mee te helpen.”

Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder