Sla navigatie over

Parlementslid Jean-Jacques De Gucht: “We moeten nadenken over een aanpassing van onze schoolvakanties”

De Franse Gemeenschap gaat de schoolvakanties beter spreiden. Op 15 maart keurde de onderwijscommissie van het Franse Gemeenschapsparlement de hervorming van het schooljaar goed. Vanaf komend schooljaar wordt hun zomervakantie twee weken korter en hun krokus- en herfstvakantie één week langer. Jean-Jacques De Gucht, Vlaams Parlementslid, roept na eerdere tussenkomsten nogmaals op om na te denken over eenzelfde aanpassing van de schoolvakanties in Vlaanderen. “We zijn nu al twee jaar leerachterstand aan het opbouwen. Een deel van de oplossing ligt hierin. Laat ons dit belangrijk debat voeren en zo snel mogelijk in daadkracht omzetten”, zegt De Gucht.

Vanaf het schooljaar 2022-2023 lopen de schoolvakanties in het Franstalige landsgedeelte niet langer helemaal gelijk met de schoolvakanties bij ons. Met de hervorming van het schooljaar wil de Franse Gemeenschapsminister van Onderwijs Caroline Désir de befaamde ‘summer learning loss’ aanpakken. Dat is het fenomeen waarbij de leerachterstand oploopt naarmate de zomervakantie langer duurt. Het mechanisme hierachter is dat leerachterstand niet lineair verloopt, maar wel versnelt des te langer de vakantie duurt. Gemiddeld bedraagt de leerachterstand één maand, maar bij sociaal zwakkere leerlingen kan dit oplopen tot drie maanden. De coronacrisis heeft dit pijnlijk duidelijk gemaakt en aangezet tot de Vlaanderenbrede oprichting van zomerscholen.

Volgens minister Désir zorgt de maatregel ook voor meer regelmaat in onze onderwijskalender omdat je gaat naar een zeven plus twee-systeem: leerlingen hebben zeven weken les, gevolgd door twee weken vakantie. Hierdoor zou het aantal burn-outs bij leerkrachten verminderen en zouden leerlingen een grotere drijfveer hebben om zich in te spannen voor hun schoolwerk.

Vlaams Parlementslid Jean-Jacques De Gucht en de voltallige Open Vld-fractie zijn er alvast grote voorstander van om hier snel werk van te maken. Ook kleppers uit het onderwijsveld zoals Dirk Van Damme, Wouter Duyck en Lieven Boeve zijn ervoor gewonnen alsook het Vlaams netwerk van ondernemingen (Voka) wil tot een hervorming komen. Dit omdat de huidige leerachterstand enorme implicaties heeft op de ontwikkeling van kinderen alsook later op het vlak van loon. “Ik roep bevoegd minister Weyts dan ook op om te onderzoeken of eenzelfde aanpassing van de schoolvakanties ook in Vlaanderen kan. Zo zorgen we voor een betere spreiding voor zowel de leerlingen als de leerkrachten én roepen we de ‘summer learning loss’ een halt toe”, besluit De Gucht.

Het liberale parlementslid benadrukt dat het debat gevoerd moet worden: “Ik stel daarentegen vast dat minister Weyts er niet eens over wil nadenken omdat de Franse Gemeenschap dit nu als eerste doorvoert. Dat is een uiting van totaal misplaatst nationalisme. De hervorming van het schooljaar wordt al veel langer aangehaald als oplossing voor de coronaleerachterstand en de ‘summer learning loss’.”

Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder