15 basisscholen en 15 middelbare scholen worden proeftuinen om te experimenteren met ideeën om het leerkrachtentekort tegen te gaan. Jean-Jacques De Gucht, Vlaams Parlementslid, vindt dit een gedurfd maar ook positief signaal. “Binnen de proefprojecten om het lerarentekort weg te werken is er veel aandacht nodig voor zij-instromers. Als het gaat over de korte termijn, dan zijn dat degenen die kunnen zorgen voor een directe instroom. Zij trekken praktijkervaring binnen in de klasruimte en zijn de leerkrachten van morgen”, zegt Jean-Jacques De Gucht.
Volgend schooljaar kunnen 30 scholen vrijer experimenteren met ideeën om het lerarentekort te bestrijden. Na een jaar wordt het project geëvalueerd en wordt er bekeken of dit ook voor andere scholen een oplossing kan bieden. Vlaams Parlementslid Jean-Jacques De Gucht is positief: “Hopelijk zijn deze experimenten meer dan ballonnetjes en daadwerkelijk eerste stappen om het zware leerkrachtentekort op te lossen. Een van de mogelijkheden is om mensen uit het werkveld meer te betrekken bij ons onderwijs. Hun ervaring kan leerlingen een beeld geven van hoe alles in de praktijk werkt. We moeten hen makkelijker de weg naar het onderwijs doen vinden.”
Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts gaf in zijn antwoord meer uitleg over de 30 proeftuinen: “De oproep is nu gelanceerd en de deadline is 15 juni. Dan kunnen we snel overgaan tot de selectie. We zullen ervoor zorgen dat er een gelijke spreiding is over de netten en dat zowat alle thematieken met betrekking tot arbeidsorganisatie, zij-instromers, enzovoorts aan bod komen. De goedgekeurde projecten moeten van start kunnen gaan in september. Ze kunnen echter ook zeggen dat ze niet in september, maar een beetje later in het jaar starten.”
Het liberale parlementslid benadrukt nog dat we fundamenteel anders naar een lerarenloopbaan moeten kijken dan twintig of dertig jaar geleden: “Mensen veranderen regelmatig van job. Waarom zou dat anders zijn bij een leerkracht? We moeten die loopbaan bekijken zoals dat nu al in de bedrijfswereld gebeurt door veel meer in te spelen op wat er vandaag leeft bij mensen. Enkel zo zorgen we ervoor dat de toekomst van morgen – onze leerlingen – op een goede manier worden opgeleid. Sterke leraren zijn en blijven hiervoor dé sleutel.”