Sla navigatie over

PCR-testen gratis voor wie nog geen kans had om zich te vaccineren

De vaccinatiecentra draaien op volle toeren. Personeelsleden van gemeenten en vele vrijwilligers werken hard in die centra. “Maar het is duidelijk dat niet iedereen kan op hetzelfde moment gevaccineerd worden. Er zijn ook mensen die niet of later gevaccineerd willen worden. Minister Vandenbroucke stelt nu dat de PCR-test gratis zal zijn voor nog geen kans om zich te laten vaccineren”, zegt Tim Vandenput (Open Vld) in de plenaire zitting in de Kamer.

Hij wijst hierbij op het belang van een voldoende hoge vaccinatiegraad. “Dat de vaccinatiegraad en immuniteitsgraad omhoog moeten, zeker boven de 70%, staat buiten kijf. Het is en blijft dus belangrijk dat we mensen blijven sensibiliseren en informeren rond de voordelen van vaccinatie zowel voor henzelf als voor hun omgeving.  Het is belangrijk dat we dat op een positieve manier doen, dat we een sfeer creëren waarbij vaccinatie de evidentie is zonder dat we de vrije keuze opgeven”, verduidelijkt Vandenput.

Deze week konden we lezen dat het Europese corona-paspoort drie zaken zullen bevatten: gevaccineerd zijn, een negatieve PCR-test voorleggen, immuniteit kunnen aantonen. “Voor ons liberalen zijn die drie mogelijkheden evenwaardig! Niet of later vaccineren is een persoonlijke keuze, een keuzevrijheid waarvoor de regering ook expliciet heeft gekozen in haar vaccinatiebeleid. Dat zagen we gisteren trouwens ook bij de Rode Duivels: sommigen kozen ervoor zich nog niet te laten vaccineren, wat jammer is, want ze hebben toch een voorbeeldfunctie”, zegt Vandenput.

Minister Vandenbroucke pleitte er in de plenaire zitting voor om 1 of 2 PCR-testen gratis ter beschikking te kunnen stellen voor wie nog geen kans had om zich te vaccineren. Hij wijst erop dat PCR-testen gratis ter beschikking zullen, met uitzondering voor degenen die ruim de kans hebben gehad om zich te vaccineren. “Een goede zaak dat hier een beslissing is genomen. Mensen hebben nood aan duidelijkheid. Op die manier moedigen we mensen ook aan om zich te laten vaccineren”, zegt Vandenput.

Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder