Sla navigatie over

Portretfoto’s Lieve Blancquaert houden herinnering aan aanslagen Brussel levend

Op 22 maart zal het vijf jaar geleden zijn dat ons land werd opgeschrikt door de terreuraanslagen in Brussel. Met een reeks portretfoto’s wil fotografe Lieve Blancquaert deze verschrikkelijke dag die zoveel levens heeft veranderd, helpen herdenken in de hoofdstad.  

In de gelijknamige docureeks “En toen was het stil” brengen regisseur Nathalie Basteyns en Blancquaert de verhalen van enkele Vlamingen die toevallig ter plaatse waren tijdens de aanslagen. Daarnaast legde Lieve Blancquaert die getuigen ook vast in fotoportretten. De getuigen keren met de fotografe terug in de tijd. Lieve Blancquaert laat hen hun verhaal delen, geïllustreerd met sobere en ingetogen foto’s in zwartwit. Deze foto’s zullen in affichevorm op publieke plaatsen in Brussel ten toon worden gesteld. Als herdenkingen aan de aanslagen zijn deze foto-affiches een eerbetoon voor de 32 doden en meer dan 300 gewonden, hun nabestaanden en naasten en de zorgverleners.

“Gelinkt aan de docureeks wilden we een actie op grotere schaal opzetten om de herdenking, vijf jaar na de feiten, kracht bij te zetten”, vertelt Lieve Blancquaert. “Een moment van collectieve rouw en samenhorigheid, broodnodig in deze barre coronatijden. Ons doel is om nog meer mensen te bereiken die even stilstaan bij wat er toen is gebeurd. Omdat het ons allemaal heeft geraakt en raakt, en omdat de slachtoffers en alle nabestaanden niet vergeten mogen worden. Want hoe meer aandacht, hoe meer begrip, hoe meer hoop.”

Dit artistieke initiatief geniet ook de steun van het Brussels Gewest. Brussels minister Sven Gatz legt uit waarom: ”We weten allemaal nog wat we aan het doen waren, die 22ste maart vijf jaar geleden, toen de bommen ontploften op de luchthaven en in de metro van Maalbeek. Die aanslagen hebben de stad getekend. Maar ze hebben ze volgens mij ook sterker gemaakt. Als overlevenden en nabestaanden zich ondersteund weten en hun verdriet wordt gedeeld, ontstaat er verbinding in de stad en groeit er hoop.”

In het Brussels straatbeeld zullen de portretfoto’s die Lieven Blancquaert maakte van slachtoffers die de aanslagen hebben overleefd en van nabestaanden verschijnen in affichevorm. De affiches worden in het Nederlands, Frans en Engels getoond op de 170 schermen in de Brusselse metrostations en in het Nederlands en Frans op schermen in de Nieuwstraat en op grote billboards op het Brouckèreplein en aan de Van Praetbrug.
Dit artistieke fotoproject wordt ook beschikbaar gesteld als bijzondere bijlage in Bruzz op 17 maart en in De Standaard op 20 maart.
“En toen was het stil”, een documentaire van De Mensen, is vanaf 15 maart drie maandagen naeen om 20:40 u te zien op Eén.

Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder