Sla navigatie over

Receptenapp van Vlaamse overheid kost 550.000 euro

Parlementslid Maurits Vande Reyde: “Te zot voor woorden”

Vorige week lanceerde het Vlaams Instituut voor Gezond Leven ‘Zeker Gezond’, een platform met recepten. Naast een nieuwe website werd er ook een app gelanceerd met gezonde gerechten. Heel het project kostte tot nu toe al 550.000 euro. Dat antwoordde minister van Welzijn Wouter Beke aan Vlaams Parlementslid Maurits Vande Reyde (Open Vld), die het bedrag opvroeg in de commissie welzijn van het Vlaams Parlement.

“Te absurd voor woorden”, bestempelt Open Vld-parlementslid Maurits Vande Reyde deze uitgave. “We hebben in Vlaanderen kookwebsites en -apps in overvloed. De overheid hoeft echt geen eigen app en website met recepten te ontwikkelen. Er bestaan honderden prima alternatieven. 550.000 euro is veel belastinggeld en in het beleidsdomein Welzijn zijn de noden groot. Dat geld zou zeer welkom zijn in de jeugdzorg of voor mensen met een beperking. Anno 2020 belastinggeld in een online kookboek van de overheid steken; dat is niet meer te verantwoorden. Dat krijg je aan mensen niet uitgelegd.” Zowel N-VA als Groen traden het Vlaams Parlementslid bij in deze.

Beke benadrukte in zijn antwoord dat de informatie van ‘Zeker Gezond’ het voordeel heeft “betrouwbaar en objectief” te zijn. Vande Reyde repliceerde hierop: “Uiteraard is degelijke informatie over gezonde voeding belangrijk. Maar daarvoor heb je toch geen eigen kookplatform van de overheid nodig? Dat is echt wel heel paternalistisch. Commerciële kookboeken bevatten evengoed gezonde recepten. Dit is gewoon een nutteloze en kostelijke duplicatie. De overheid moet belastinggeld uitgeven aan de dingen die er echt toe doen, in plaats van aan pleziertjes waar er al alternatieven zat voor zijn.”

Vande Reyde voert al langer een strijd over de kerntaken van onze overheid. Hij wil binnenkort een breed debat lanceren in het Vlaams Parlement over de taken die het belangrijkst zijn voor een overheid en waar het belastinggeld dus in eerste instantie naartoe moet gaan. “De kerntaken van een overheid bepalen is niet eenvoudig, maar wel enorm belangrijk. Vorige legislatuur is hier een poging toe ondernomen. Dat draaide echter op niets uit. Met als gevolg dat er nog steeds te weinig kennis zit bij de brede overheid over wat nu juist haar kerntaken zijn. Dit soort uitgaven toont aan dat er nood is aan een fundamenteel kerntakendebat.”

Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder