Sla navigatie over

Iedereen heeft recht op een waardig levenseinde

Euthanasie27092022

 

 

Mensen moeten in alle vrijheid zélf kunnen kiezen voor een waardig levenseinde. Dat recht is essentieel voor ons liberalen. Daarom voerde de regering-Verhofstadt in 2002 onder onze impuls de euthanasiewet in. 

Tot nu toe blijft dat recht beperkt tot mensen die ongeneeslijk ziek zijn en ondraaglijk lijden. Daar wil onze partij verandering in brengen. Vooreerst vinden we dat ook mensen die lijden aan dementie een breder recht op euthanasie moeten krijgen.

Maar daarnaast hebben onze leden op ons derde Liberaal Vuur-congres begin september zich uitgesproken voor een wettelijk kader voor mensen die hun leven als voltooid beschouwen en willen sterven zonder dat ze lijden aan een ongeneeslijke ziekte. 

Wat betekent euthanasie bij een voltooid leven?  

Er zijn mensen die ‘waardig’ willen sterven zonder dat er sprake is van een ongeneeslijke ziekte. Wie zijn of haar leven als voltooid beschouwt, heeft alles gedaan wat moest gedaan worden. Een complex samenspel van factoren kan maken dat iemand, vaak op hoge leeftijd, geen meerwaarde meer ziet om nog langer te leven. Er zijn jaarlijks honderden overlijdens bij oude mensen zonder aantoonbare medische aandoening en waarbij de dood soms veroorzaakt wordt door bewust te stoppen met eten en drinken.  Ze beschouwen hun leven als voltooid en willen zelf beslissen over hun einde.

Maar daarvoor is de huidige euthanasiewet niet van toepassing omdat ze niet ongeneeslijk ziek zijn of ondraaglijk lijden. Voor deze mensen kan hulp op basis van een weloverwogen stervensvraag een waardige oplossing zijn. In 2019 opende onze partij al eens het debat over het voltooide leven. Ook in Nederland loopt dit debat.  

Onze partij heeft nu als officieel standpunt dat ook deze mensen, die het leven als ‘geleefd’ aanvoelen, een waardig levenseinde verdienen. Wij vinden dat ze hier voor moeten kunnen kiezen, mits uiteraard allerlei strikte voorwaarden.

Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder