Sla navigatie over

Recordopbrengst in strijd tegen sociale fraude

“We verwachten dit jaar een recordopbrengst van 275 miljoen euro in de strijd tegen sociale fraude, dubbel zoveel als vier jaar geleden”, aldus staatssecretaris Philippe De Backer. De Backer wil nog een stap verder gaan in de strijd tegen sociale fraude, die steeds meer geld opbrengt. Voor dit jaar wordt een recordopbrengst van 275 miljoen euro verwacht, nadat 2017 al een recordjaar was met een opbrengst van 266 miljoen euro.

De volgende stap die De Backer wil zetten is een doorgedreven administratieve vereenvoudiging. ‘Hoe eenvoudiger de wetgeving, hoe groter de kans dat je in orde bent met alle papieren’, zegt de staatssecretaris. Daarom werd een studie besteld bij de Sociale Inlichtingen en Opsporingsdienst (SIOD), die klaar moet zijn tegen 1 januari. In de studie moet een antwoord komen op de vraag welke sociale documenten de sociale inspectiediensten vaak controleren en welke minder. En welke documenten echt helpen in de strijd tegen sociale fraude. ‘Als documenten zelden of nooit worden gecontroleerd en geen rol spelen in de strijd tegen sociale fraude, kunnen ze misschien worden afgeschaft”, zegt De Backer.

 

Roadshow

Eerder sloot De Backer al een charter tussen de werkgeversorganisaties en de inspectiediensten, waarin duidelijk wordt gemaakt hoe een controle verloopt. Het moet de indruk wegnemen dat er een heksenjacht wordt gehouden. De zelfstandigenorganisatie Unizo gaat vanaf woensdag roadshows organiseren over het hoe en wat van sociale controles, waarop ook De Backer zelf aanwezig zal zijn.

De administratieve vereenvoudiging is het sluitstuk in het stappenplan dat De Backer uittekende in de strijd tegen sociale fraude. Eerder is in de taxshift al werk gemaakt van een lastenverlaging voor arbeid, waardoor de kans op sociale fraude is verminderd. Voorts is er werk gemaakt van een hogere pakkans, door extra controles en meer inspecteurs in te zetten in de strijd tegen sociale fraude.

 

BRON: Dit artikel verscheen in De Tijd op 5 november 2018

Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder