Het nieuwe decreet bevat heel wat overdreven verplichtingen en beperkingen. In de open brief die Sofie Smets schreef, klaagt zij de absurde regels, zoals de maximum 120% bezetting, 18 respijtdagen, etc. aan. Die maken flexibiliteit onmogelijk en betekenen inkomensverlies voor de crèches en hogere kost voor de ouders. De zelfstandige kinderopvanginitiatieven moeten bovendien voldoen aan bijkomende regels, maar krijgen te horen dat daarvoor pas tegen 2020 de nodige middelen zullen worden vrij gemaakt.
Nieuw decreet heeft omgekeerde effect
Het nieuwe decreet beloofde meer kwaliteit, maar realiseert volgens Open Vld net het tegenovergestelde. “Kwaliteit staat voor ons niet gelijk met absurde regulitis. We willen meer plaatsen creëren door meer vrij initiatief en minder betutteling. De extra regels brengen de financiële leefbaarheid van heel wat zelfstandige kinderopvanginitiatieven in gevaar in plaats van meer plaatsen mogelijk te maken. Dat is de wereld op zijn kop. Al maanden waarschuwen wij voor een golf aan sluitingen. Maar minister Vandeurzen bleef doof en blind voor deze waarschuwingen en dat ten koste van ouders, kinderen en kinderopvang,” verduidelijkt Open Vld.
Meerderheid zet koppig door en krijgt deksel op de neus
Open Vld diende vorige week – samen met Groen – in extremis nog een resolutie is, waarin de regering werd gevraagd om de uitvoering van het zwaar gecontesteerde decreet uit te stellen. De Vlaamse meerderheidspartijen, CD&V, sp.a en N-VA, stemden de vraag echter weg. “De partijen blijven koppig vasthouden aan het decreet en krijgen nu het deksel op de neus,” zegt Gwendolyn Rutten.
Open Vld vreest dat ook in de komende weken en maanden heel wat crèches de deuren moeten sluiten. “In plaats van extra plaatsen te creëren, dreigt het nieuwe decreet er heel wat bestaande te vernietigen. Dat komt niet alleen door de vele extra regeltjes die het oplegt, maar ook door de onduidelijkheid over de toekomstige financiering. Er ontbreekt immers een concrete budgettering voor de uitvoering van het decreet. Er is daarom gewoon geen enkel perspectief,” zegt Van der Borght.
Ouders zijn grootste slachtoffer
Het gevolg zal zijn dat de wachtlijsten in de kinderopvang nog groter dreigen te worden. “En die initiatieven die toch hun deuren kunnen open houden, zullen wellicht extra kosten moeten doorrekenen aan de ouders,” zegt Van der Borght. “Bovendien zal ook de dienstverlening minder flexibel worden, want het decreet steekt de crèches in een strikt keurslijf.” De ouders worden dus het grootste slachtoffer van dit nieuwe decreet. “Zij dreigen op een wachtlijst te komen. En wie toch een plaats vindt zal meer moeten betalen voor een minder dienstverlening. Dit is ronduit slecht beleid,” besluit Gwendolyn Rutten.