Sla navigatie over

Registratie als orgaandonor kan binnenkort online en via arts

België is koploper op het vlak van orgaandonaties. Het aantal landgenoten dat na overlijden minstens één orgaan heeft gedoneerd bedroeg vorig jaar 348. Dat is 8,4% meer dan in 2016. Daarnaast waren er 99 Belgen de een orgaan afstonden bij leven.

Dit is zeker te danken aan de wet van 13 juni 1986 betreffende het wegnemen en het transplanteren van organen, die uitgaat van het ‘opting out’ systeem of ‘geen bezwaar’ systeem. Elke Belg is donor tenzij hij zijn verzet officieel registreerde of zijn mening op een andere manier kenbaar is voor de arts. Wanneer iemand overlijdt, wordt de familie evenwel nog gevraagd of organen mogen gedoneerd worden. In 10 tot 15% van de gevallen volgt een weigering. Maar wanneer de overleden persoon zich expliciet had laten registreren als orgaandonor, moet de vraag niet aan de familie worden gesteld en kan er sowieso worden gedoneerd. Die registratie gebeurt vandaag bij de Dienst Bevolking van de stad of gemeente.

Je zelf registreren als donor

Kamerlid Vincent Van Quickenborne wil het aantal geregistreerde orgaandonoren opkrikken. “Er staan immers nog meer dan duizend mensen op een wachtlijst. We moeten mensen sensibiliseren, maar ook administratieve drempels wegnemen.” Een gezamenlijk wetsvoorstel met zijn collega’s Van Peel en Muylle zorgt voor bijkomende registratiemogelijkheden.

Enerzijds moet op vraag van CD&V en N-VA elke burger zich bij de huisarts kunnen laten registreren. Maar daarnaast zullen mensen ook zichzelf online kunnen registreren dankzij Van Quickenborne. “Iedereen moet zich online kunnen registreren, ook thuis vanuit de zetel. Dat kan binnenkort al via het digitaal loket van sommige gemeenten. Inloggen doe je met Itsme of je eID. Deze nieuwe registratiemethode betekent een administratieve ontlasting voor die gemeenten en maakt het voor mensen veel makkelijker om zich te registreren. Ze moeten zich immers niet meer verplaatsen naar het gemeentehuis. Daarnaast zal de wetswijziging het op termijn mogelijk maken dat men zich via de huisarts als orgaandonor registreert.”

Flankerende maatregelen

Daarnaast wijst Van Quickenborne op flankerende maatregelen om de registratie van donoren op te krikken. “Kortrijk is de stad waar het aantal donoren het snelst stijgt, en dat is niet toevallig. Iedereen die zijn of haar e-id-kaart moet vernieuwen, wordt ook gewezen op de mogelijkheid om zich te registreren als donor. Dergelijke geheugensteuntjes werpen dus hun vruchten af.”

Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder