Sla navigatie over

Registratie orgaandonor straks ook online

Kortrijk geeft het voorbeeld:

België donorkampioen. Deze prestigieuze titel sluipt steeds dichterbij, aangezien ons land de afgelopen jaren indrukwekkende resultaten boekte met betrekking tot het aantal orgaandonoren. Dit is voor een groot deel te danken aan de stad Kortrijk. Met de sterke campagne “Red acht levens in één minuut”, geheugensteuntjes voor wie zich nog niet geregistreerd heeft én een supersnelle procedure voor wie zich graag zou registreren (gewoon een handtekening zetten en klaar), hebben ze heel wat Kortrijkzanen over de streep kunnen trekken. Open Vld schepen Arne Vandendriessche hoopt dat andere Vlaamse steden nu hun voorbeeld volgen: “De nood aan donoren blijft erg groot. Vorig jaar stierven er 99 landgenoten doordat ze niet tijdig een geschikt orgaan konden krijgen. Daarom trachten wij in Kortrijk zoveel mogelijk mensen warm te maken voor orgaandonatie.”

Minder drempels om levens te redden:

Het aantal donoren in België zal hoogstwaarschijnlijk nog flink toenemen in de komende jaren, dankzij blauw beleid. Vincent Van Quickenborne heeft er immers voor gezorgd dat men zich binnenkort ook online via een digitaal loket zal kunnen registreren. Gepaard met een brede sensibilisering kan deze maatregel ervoor zorgen dat op termijn nóg meer mensen gered kunnen worden met donororganen. “We moeten er natuurlijk voor zorgen dat mensen voldoende gesensibiliseerd zijn, maar het is minstens even belangrijk dat we de huidige administratieve drempels wegnemen”, klinkt het bij Vincent Van Quickenborne.

Sommige gemeenten voorzien reeds een digitaal loket voor registraties, maar in de toekomst moet het voor iédereen mogelijk zijn om zich thuis, vanuit de zetel te registreren. Dit zal mogelijk zijn via het online toegangsportaal Itsme of je eID. Voor de gemeenten betekent dit een aanzienlijke administratieve ontlasting, en voor wie orgaandonor wil worden wordt zo een belangrijke drempel weggewerkt. Men zal zich immers niet langer moeten verplaatsen naar het gemeentehuis om zich te laten registeren. 

Verder bouwen op wat werkt:

De online registratie is een verdere versterking van de huidige regeling voor orgaandonatie. Dankzij de wet van 13 juni 1986 gaat men immers steeds uit van een ‘opt out’ of ‘geen bezwaar’ systeem. Op zich is elke Belg met andere woorden orgaandonor, tenzij men zich hier tegen verzet door middel van een officiële registratie of voorafgaande communicatie met de arts. Het probleem is echter dat wanneer iemand overlijdt, diens familie eveneens gevraagd wordt of de organen gedoneerd mogen worden. Dit leidt in 10 tot 15% van de gevallen tot een weigering. Een dergelijke weigering is niet mogelijk wanneer men zich expliciet als orgaandonor heeft opgegeven, en daarom is er nood aan een verdere sensibilisering en een efficiënte registratieprocedure. 

 

Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder