Sla navigatie over

Renew Europe publiceert Verklaring van Parijs

Parijs – De afgelopen drie dagen trok de Renew Europe fractie van het Europees Parlement naar Parijs om te debatteren en te beslissen over de liberale prioriteiten en antwoorden op de huidige uitdagingen in de EU en de wereld. De liberalen willen dé trekker zijn van een positief en progressief Europa en een alternatief bieden ten opzichte van de populistische en rechtse agenda. Met een sterke Verklaring van Parijs kiezen ze samen voor een Unie van mensenrechten en rechtsstaten, duurzame ontwikkeling en klimaat, innovatie, Europese soevereiniteit en een vernieuwde democratie.

Europarlementslid, Hilde Vautmans (Open Vld, Renew Europe) reageert: “Wij zijn de enige fractie in het Europees Parlement die zo hamert op mensenrechten, de rechtsstaat en een vernieuwde democratie, en de strijd met populistische en extreemrechtse krachten niet uit de weg gaat. Met onze Verklaring van Parijs willen we een duidelijk en sterk Europees verhaal brengen, een liberaal antwoord op de huidige uitdagingen met een concrete inzet en prioriteiten. De Verklaring komt op een sleutelmoment, te midden van de coronacrisis en maar enkele maanden voor de mid-term van onze huidige legislatuur. Daarom willen we een eerste stand van zaken geven en onze idealen delen. Het is echt onze ambitie om in 2024 als tweede of zelfs eerste Europese fractie terug te komen! 

De afgelopen dagen hebben we intens gedebatteerd en luisterden we naar een vurige speech van president Macron waarin hij vooruitkeek naar de uitdagingen en prioriteiten van het aankomend Frans voorzitterschap. Ik kon hem ook spreken over een Europese Defensie Unie en een Europees leger. Ik ben ervan overtuigd dat we een ware Europese soevereiniteit moeten bereiken zónder unanimiteitsregel in de Raad. Bovendien moeten mensenrechten, en dan voornamelijk kinderrechten, LGBTIQ- en gendergelijkheid steeds op nummer één staan. Er moet verder werk worden gemaakt van een duurzaam en efficiënt migratiebeleid dat alle facetten aanpakt. Ook op het vlak van klimaat trekken we aan de kar, want de tijd dringt. Europa moet dringend daadkrachtiger worden zodat er snel ingegrepen kan worden indien er zich een crisis voordoet, of het nu gaat over een pandemie, natuurramp of gewelddadig conflict.”

Bekijk de volledige Verklaring van Parijs hier.

Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder