Sla navigatie over

Respecteer privacy van slachtoffers van pesten

Op verschillende nieuwssites en op social media duiken beelden op van geweld tegen een twaalfjarige jongen. Het gaat vermoedelijk om een geval van pesten. De Backer roept om de beelden niet te delen.

De Backer: “De emotionele schade voor het slachtoffer is gigantisch groot. Het filmpje delen kan het traumatiserende effect voor het slachtoffer nog vergroten. Nieuwssites hoeven de beelden dus niet online te plaatsen, uit respect voor de privacy van het slachtoffer. Ook veel mensen delen nu uit solidariteit het filmpje op social media, maar dat is geen goed idee. Door de beelden te delen, spelen we ongewild in de kaart van de jongeren die het filmpje online plaatsen die hier enkel ‘likes’ of status willen scoren. We mogen niet de luidspreker zijn van hun agressie.” 

De Backer: “Door de komst van social media stopt pesten niet meer aan de schoolpoort, maar gaat het pesten soms 24 uur door. We mogen de impact daarvan niet onderschatten. Wanneer een ongewenst filmpje van jou circuleert, kan je klacht indienen bij de politie en bij Privacycommissie, die de zaak zal onderzoeken. Diegene die het filmpje online plaatst, riskeert een boete voor het niet respecteren van de privacy van het slachtoffer. Het is nu aan het gerecht verder te onderzoeken.”

De Backer heeft de Privacycommissie ook de opdracht gegeven om de bestaande wetgeving inzake het verspreiden van zulke beelden online nogmaals onder de aandacht te brengen en waar het kan – met respect voor het rechterlijk onderzoek – tussen te komen om beelden offline te halen. 

Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder