Sla navigatie over

Resultaat beleid Maggie De Block: meer geld voor OCMW’s

Op voorstel van Maggie De Block, staatssecretaris voor Maatschappelijke Integratie en Armoedebestrijding, heeft het regeringsconclaaf vandaag beslist dat de OCMW’s 5% meer krijgen van de federale overheid om de leeflonen te betalen.

Jaarlijks krijgen de OCMW’s hierdoor samen ongeveer 33 miljoen euro meer.

De nieuwe regeling gaat in vanaf 1 juli 2014.

De maatregel is mogelijk omdat dankzij het asiel- en migratiebeleid van Maggie De Block opnieuw geld over is op het federale budget voor de OCMW’s. Eerder gaf de staatssecretaris al eens 90 miljoen euro van het OCMW-budget en 85 miljoen euro van het Fedasil-budget terug aan de schatkist.

Staatssecretaris De Block: “De OCMW’s hebben ons geweldig geholpen tijdens de opvangcrisis. En, tijdens de voorbije economische en financiële crisis, hebben zij het aantal leefloners zien stijgen van 80.489 in 2007 naar 98.213 in 2013.”

Door de daling in de asielzoekers stromen er sinds begin 2012 bijna geen vreemdelingen meer door naar de OCMW’s. Alle asielzoekers krijgen een plaats in het opvangnetwerk van Fedasil.

Maggie De Block: ““De OCMW’s moeten daardoor sinds 2012 aan vreemdelingen telkens minder leeflonen uitbetalen dan we bij het begin van het jaar voorzien. Met het geld dat hierdoor op overschot was, hebben we in 2012 en 2013 een deel van de put in de schatkist gedempt. Het is nu hoog tijd dat de OCMW’s ook hun deel krijgen en dat we extra investeren in de strijd tegen armoede.”

Wetsaanpassing

De federale overheid betaalt een gedeelte of percentage terug van het leefloon dat de OCMW’s uitkeren. Deze percentages liggen vast in de wet op het Recht op Maatschappelijke Integratie (RMI) van 26 mei 2002:

  • Standaard betaalt de federale overheid 50% van het leefloon terug aan de OCMW’s.
  • OCMW’s die minstens 500 leefloners tellen, krijgen 60% terugbetaald.
  • OCMW’s die minstens 1000 leefloners tellen, krijgen 65% terugbetaald.
  • Als het OCMW een contract afsluit met een leefloner die een individueel begeleidingstraject met opleiding of deeltijds werk aanvat, wordt 70% terugbetaald.

Deze percentages worden nu allemaal met 5% verhoogd. Hiervoor wordt de wet op het RMI aangepast.

Begeleiding naar arbeidsmarkt

De maatregel realiseert een punt uit het regeerakkoord dat stelt “naargelang van de budgettaire mogelijkheden zal de regering de mogelijkheid nagaan om het terugbetalingspercentage voor het leefloon aan te passen.”

Einddoel van de beslissing van de regering is dat de OCMW’s nieuwe en duurzame maatregelen kunnen nemen om leefloners naar de arbeidsmarkt te begeleiden zodat deze mensen uiteindelijk geen sociale steun meer nodig hebben.

Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder