Sla navigatie over

Rookmelders tegen 2020 verplicht in alle Vlaamse woningen

"Een grootschalig onderzoek uit 2014 maakte duidelijk dat Vlaanderen aan de staart van het Europese peloton bengelt wat betreft brandveiligheid. Slechts in 43 procent van de woningen is er minstens één rookmelder geplaatst. Dat moet veranderen", zegt Vlaams Volksvertegenwoordiger Mercedes Van Volcem, die samen met Jelle Engelbosch (N-VA) en Katrien Partyka (CD&V) het voorstel indiende. "Tegen 2020 worden daarom rookmelders verplicht in alle Vlaamse woningen."

Een rookmelder installeren is nu al wettelijk verplicht voor wie een nieuwbouwwoning afwerkt of een bestaande woning renoveert. Ook voor de meeste huurovereenkomsten en woningen die aangekocht worden via een sociale lening geldt deze verplichting. 

De algemene verplichting vindt ook opgang in het buitenland. "Vlaanderen niet kan achterblijven," zegt Van Volcem. "Vooral ‘s nachts is een rookmelder van levensbelang, omdat de meeste doden door woningbranden simpelweg niet wakker worden."

De wettelijke verplichting moet voor de initiatiefnemers wel samen gaan met bijkomende sensibilisering voor de burger."Zodat die weet dat hij/zij de eigen veiligheid aanzienlijk kan verhogen voor slechts een euro per jaar."

Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder