Sla navigatie over

Rutten trekt 1 miljoen uit om data burgers te beschermen tegen hackers

Wereldwijd vinden er 550 miljard pogingen tot hacking per dag plaats. Geen enkele organisatie, bedrijf of overheid blijft daarbij gespaard. Ook onze steden en gemeenten hebben het afgelopen jaar regelmatig cyberaanvallen ondervonden. Onder andere Antwerpen, Diest, Herselt en Willebroek waren de voorbije jaren slachtoffer. Gwendolyn Rutten: “Cybercriminaliteit is vandaag een bedreiging. We zien dat elke organisatie, groot of klein, een doelwit kan zijn. Het is aan de overheid om data van burgers te beschermen. Daarom investeren we vandaag heel wat in de ondersteuning voor onze gemeenten. Daarnaast roep ik alle Vlaamse gemeenten op: breng uw cyberveiligheid op orde. Met een goede basis worden veel aanvallen vanzelf tegengehouden. Maar als je de deur niet goed beveiligd, dan geraakt iedereen binnen” 

Lokale besturen zijn zelf verantwoordelijk voor het onderhouden van hun ICT-veiligheid. Om hen te ondersteunen in deze taak nam de Vlaamse regering samen met Digitaal Vlaanderen al verschillende initiatieven. Zo werd deze legislatuur bijna 5 miljoen euro geïnvesteerd in het informeren, ondersteunen en begeleiden van lokale besturen. Daaronder vallen onder andere een actieplan, middelen voor ICT-veiligheidsaudits, en de opstart van een Cyber Response Team, de 112 noodlijn voor lokale besturen. 

“We deden al heel wat. Maar we zien dat het beter moet. We willen dat alle steden en gemeenten in Vlaanderen evolueren naar een basismaturiteit op vlak van cyberveiligheid.  Als je de deur niet goed beveiligd, dan geraakt iedereen binnen. We gaan extra ondersteuning bieden.” vertelt minister Rutten. 

Om dat te faciliteren wordt een uitgebreid proceshandboek gemaakt waarin de volledige organisatie van een lokaal bestuur doorgelicht kan worden op vlak van veiligheid. Een hands-on catalogus waarbij men kan zien voor welk proces welke beveiligingsmaatregel nodig is. Dat gaat heel uitlopend van wat te doen met bewonersdossiers tot beloproepen en facturatiegegevens.  

Lokale besturen kunnen, naast het gebruik van dit nieuw werkboek over basisinformatieveiligheid, zich ook laten begeleiden.  Met een basisniveau cyberveiligheid zouden 82% van cyberaanvallen al vermeden kunnen worden. De workshops moeten gemeenten helpen om te voldoen aan de minimale vereisten. Voor de opmaak van zo’n uitgebreid proceshandboek en het opstarten van de workshops voorziet minister Rutten 1.021.818 euro en zet ze daarmee lokale cyberveiligheid als prioriteit voorop. Deelname is niet verplicht, maar gelet op het belang van informatieveiligheid en de reële noden van lokale besturen, verwacht minister Rutten minstens de helft van alle steden en gemeenten te kunnen ondersteunen. Door nu nog in te stappen, krijgen gemeenten ook een duidelijk zicht op hoeveel investering nodig is voor een volgende legislatuur en kunnen zij daar in de toekomst rekening mee houden.  

Daarenboven werd recent de Europese en federale wetgeving gewijzigd voor de beveiliging van netwerk- en informatiesystemen (NIS2-wetgeving). Hoewel lokale besturen niet rechtstreeks onder de NIS2-wet vallen, komen ze via onder andere hun intercommunalen of publieke bedrijven wel in contact met sectoren die moeten voldoen aan de nieuwe wetgeving. Daarmee wordt via een omweg de druk op lokale besturen dus nog groter. 

“Steden en gemeenten blijven het eerste contactpunt voor veel burgers. Maar dat wil dus ook zeggen dat ze veel private data hebben van die inwoners. Denk maar aan rijksregisternummers, attesten, adresgegevens enzovoort. Die gevoelige informatie verdient dus wel een basisveiligheid. Vroeger lag dat in archiefkasten op slot. Nu moeten we zorgen dat de digitale kasten goed vergrendeld zijn.” besluit minister Rutten. 

Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder