Sla navigatie over

She Decides: België zet big data in voor betere toegang tot familieplanning

Elk jaar wordt meer dan 1 miljard euro geïnvesteerd in het aanbieden van familieplanning aan meisjes en vrouwen. België start nu samen met haar partners pilootprojecten in Benin en Senegal om beter na te gaan of deze investeringen ook daadwerkelijk op de meest efficiënte manier gebeuren, het gewenste resultaat bereiken en terechtkomen bij de meisjes en vrouwen die ze nodig hebben. Een veel voorkomend probleem is de beschikbaarheid van het nodige medisch materiaal in dispensaria die familieplanning aanbieden, een gevolg van dysfunctionele toeleveringsketens.
 
Ontwikkeling breed dataplatform
Het pilootproject zal geleid worden door een consortium dat bestaat uit twee Belgische universiteiten (Namen en Brussel) en het Belgische databedrijf Blue Square.
Zij zullen op basis van big data en satellietinformatie up-to-date analyses maken van de precieze toegang van meisjes en vrouwen tot familieplanning in Benin en Senegal. Bedoeling is een breed dataplatform te ontwikkelen dat ook in andere landen kan worden ingezet om de toegang tot familieplanning te verbeteren. 
 
De drie landen stellen het pilootproject vandaag voor in de marge van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York. Goedele Liekens, Goodwill Ambassador van het VN-bevolkingsfonds (UNFPA), leidt de presentatie in goede banen waarbij onder meer de minister van Buitenlandse Zaken van Benin Aurélien Agbenonci, de CEO van Blue Square Nicolas De Borman en de Senegalese minister van Staat en voormalige minister van Gezondheid Awa Marie Coll Seck het woord zullen nemen.
 
Belgische pioniersrol
Alexander De Croo: “Als we meisjes en vrouwen meer kansen willen geven om het leven te leiden dat zij zelf willen, is vlotte toegang tot familieplanning cruciaal. Dit project moet leiden tot een betere beschikbaarheid van voorbehoedsmiddelen en vlottere toegang tot informatie over familieplanning. Het toont hoe het gebruik van nieuwe technologie leidt tot betere resultaten op het terrein. Inzetten op innovatie om vrouwenrechten te versterken, dat is de pioniersrol die we vanuit België met ons internationaal ontwikkelingsbeleid willen spelen.”

 

Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder