Sla navigatie over

#SheIsEqual: België wil samen met partners 500 miljoen euro bijeenbrengen voor vrouwenrechten

België was vorig jaar één van de initiatiefnemers van She Decides, de beweging die inzet op meer middelen voor de seksuele en reproductieve gezondheid en rechten van meisjes en vrouwen. Tot vandaag werd al meer dan 450 miljoen euro opgehaald. Minister De Croo wil nu verderbouwen op die aanpak en tegelijk de focus verbreden. “We gaan niet alleen inzetten op het verbeteren van de seksuele en reproductieve gezondheid en rechten van vrouwen maar ook op de economische empowerment van vrouwen, het aanpakken van genderdiscriminatie in de wet en het verbeteren van de toegang tot onderwijs voor meisjes,” aldus minister De Croo.

Actie tegen kindhuwelijken en steun voor contraceptiva:

Minister De Croo zei tijdens de lancering van #SheIsEqual drie miljoen euro Belgische steun toe aan UNFPA Supplies en een gezamenlijk programma van het VN-bevolkingsfonds UNFPA en de VN-kinderrechtenorganisatie UNICEF. Dat programma bindt de strijd aan tegen tegen kindhuwelijken in onder meer Burkina Faso, Niger, Mozambique en Oeganda. Meisjes die op vroege leeftijd verplicht worden te huwen, zien hun kansen op zelfontplooiing vernietigd.

UNFPA Supplies, een afdeling van het VN-bevolkingsfonds en de grootste verdeler van voorbehoudsmiddelen wereldwijd, zal met de Belgische steun contraceptiva kunnen aankopen en verspreiden. Vorig jaar zorgde UNFPA Supplies ervoor dat meer dan twaalf miljoen vrouwen in 46 landen toegang hadden tot moderne contraceptiva en dienstverlening op het vlak van reproductieve gezondheid. Zo’n 7,1 miljoen ongewenste zwangerschappen en 2,2 miljoen onveilige abortussen werden vermeden.

20 miljoen meisjes en vrouwen:

De #SheIsEqual-campagne zal gevoerd worden door Global Citizen en krijgt de steun van de regeringen van België en Luxemburg, van de Bill & Melinda Gates Foundation en van Procter & Gamble. De campagne zal zes maanden lopen en wordt eind dit jaar afgesloten. Met het bijeenbrengen van meer dan 500 miljoen aan commitments ligt de lat voor #SheIsEqual hoog. Maar dat is ook nodig want de campagne wil het leven van 20 miljoen meisjes en vrouwen verbeteren.

“Global Citizens van over de hele wereld doen er alles aan om brede steun te bieden aan vrouwen en meisjes, het beleid te verbeteren voor de reproductieve rechten en gezondheid, de economische empowerment en het beëindigen van discriminatie op basis van gender. We zijn zeer verheugd om de #SheIsEqual-campagne in Brussel te lanceren en zijn vicepremier De Croo dankbaar voor zijn toezegging vanavond van drie miljoen euro namens de Belgische overheid ter ondersteuning van vrouwen en meisjes,” aldus Hugh Evans, CEO, Global Citizen.

Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder