Sla navigatie over

Sint-Pieters-Woluwe: allereerste gemeente die beleid aftoetst aan alleenwoners

Wat is het effect van beleidsmaatregelen op mensen die alleen wonen? Carla Dejonghe, gemeenteraadslid in Sint-Pieters-Woluwe en voorzitster van all1, de belangenvereniging voor alleenwoners, heeft alvast haar gemeente kunnen overhalen om alle beleidsmaatregelen af te toetsen op de gevolgen voor alleenwoners. Op de gemeenteraad van 23 januari werd haar charter unaniem goedgekeurd, onder de titel "Naar een gemeente solidair met eenpersoonshuishoudens die moeten rondkomen met één inkomen". Dit is een primeur voor België, en wellicht voor Europa.

Carla Dejonghe stelde al een paar jaar geleden een charter op met gouden regels die gemeenten kunnen volgen om "singlesvriendelijker" te worden: waar iedereen gelijkwaardig wordt behandeld in de dienstverlening, regelgeving en communicatie, óók degenen die niet passen in het traditionele plaatje. In Sint-Pieters-Woluwe is het zover. Daar heeft de gemeenteraad het charter gestemd.

Welke maatregelen stelt het charter voor?

  • Een singlesreflex: beleidsmaatregelen steeds aftoetsen op hun impact op mensen die alleenwonen. Dus, streven naar leefvormneutrale maatregelen.
  • Overleg met de lokale horeca: er zijn al mooie voorbeelden van horecazaken die lange tafels voorzien waar mensen die alleen komen, kunnen aanschuiven. En steeds meer handelszaken bieden ook al betere wijn aan per glas en niet alleen per fles.
  • Meer aandacht voor alleenwoners op de werkvloer: bvb. het personeelsbeleid erop wijzen dat ze alleenwoners niet altijd en automatisch moeten opzadelen met nacht- of weekendwerk en vakanties buiten het seizoen.
  • In nieuwe woonprojecten, ruimtes voorzien om het sociale contact te bevorderen
  • Streven naar laagdrempelige, betaalbare activiteiten.
  • Schrap de obligate titels "de heer en mevrouw" op brieven en uitnodigingen.
  • Alleenwoners bij het beleid betrekken. Niet over de hoofden heen praten, maar de mensen zelf aan het woord laten.

"De stemming van deze tekst lijkt maar een klein stapje, maar het is een mijlpaal", zegt Carla Dejonghe, "voor het eerst is er dus een gemeente die de afspraak maakt om het beleid te bekijken door de bril van een alleenwoner".

Ter herinnering:

Ons land telt steeds meer alleenwoners en die tendens gaat niet onmiddellijk keren. Zoals voorspeld, blijkt uit de laatste cijfers van het Belgische statistiekbureau Statbel dat het aantal eenpersoonshuishoudens dit jaar opnieuw is gestegen. In juni 2023 telde ons land 1.842.018 miljoen eenpersoonshuishoudens of 35,9% van de 5,1 miljoen particuliere huishoudens. Het Brussels Gewest bestaat voor 47,1% uit eenpersoonshuishoudens, in Sint-Pieters-Woluwe bedraagt dit aantal zo'n 41%. Da's bijna 1 persoon op 2.

Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder