Sla navigatie over

Slechts 7% van de groene premies naar auto’s boven 41.000 euro

"Het overgrote deel van de groene premies gaat naar wagens die goedkoper zijn dan 41.000 euro," dat zegt Willem-Feredrik Schiltz, de enrgiespecialist van Open Vld in het Vlaams Parlement, in antwoord op de voorstellen van CD&V. Hij wijst er ook dat de huidige premieregels nog niet zo lang geleden werden ingevoerd, samen met CD&V.

In België rijden 5.149 elektrische wagens, waarvan 3.732 in Vlaanderen. Daarmee staat België op de derde plaats in de EU. "Dit is mede de verdienste van het beleid van minister Tommelein dat milieuvriendelijk rijden volop ondersteunt," zegt Willem-Frederik Schiltz. "Zowel met zero-emissie premies voor elektrische en waterstofwagens als met groene verkeersfiscaliteit en het spreidingsplan voor laadpalen."

Uit schriftelijke vragen van Willem-Frederik Schiltz blijkt dat er eind 2016 al 781 aanvragen voor zero-emissie wagens waren. Maar zeven procent van deze aanvragen betreft de categorieën van boven de €41.000. "Wanneer de middelen van deze zeven procent besteed worden aan de categorieën van onder de 41.000, zal dit maar een nihil verschil maken voor de goedkope categorieën," zegt Schiltz. De meeste aanvragen waren voor Nissan Leaf en de Renault ZOE, beide modellen uit de categorie die in 2016 een premie van €5.000 kregen (zie volledige overzicht hieronder).

Premieregels nog maar recent ingevoerd, samen met CD&V

CD&V maakt deel uit van de deze regering die met de steun van zero-emissie wagens is gestart. “Daarom verbaasde de communicatie van CD&V mij deze ochtend”, aldus Willem-Frederik Schiltz. “CD&V draait wel heel snel hun kar. Bij de aanpassing van de procedure kortgeleden heeft de heer Bothuyne ook niks gezegd in commissie. Wat willen ze nu? Ik heb bovendien nog geen voorstel van dit plan gezien, meestal werken we constructief samen met onze coalitiepartners.”

We zijn altijd bereid om samen te werken met CD&V, ook op dit onderwerp. De vergroening van het wagenpark is voor de Open Vld ontzettend belangrijk. Voor minister Tommelein is dit een van de speerpunten van zijn beleid. "We moeten streven naar een ‘volledige’ vergroening van het wagenpark op den duur, dus ook de duurste categorie. Dit is bovendien de categorie met vaak ook de zwaarste wagens die ook meer verbruiken," zegt Schiltz.

Overzicht van de toegekende premies per wagentype:

Rijlabels

Aantal van Wagen

BMW i3

60

Citroen Berlingo 

4

Citroen C-Zero Seduction

1

Citroen E-MEHARI

2

Hyundai IONIQ

11

KIA Soul

15

Mercedes-Benz B-Klasse

27

Nissan e-NV200

25

Nissan LEAF

347

Peugeot iOn  

13

Peugeot New Partner Electric 

1

Renault Kangoo Maxi

1

Renault ZOE

190

smart ForTwo

4

Tesla Model S

36

Tesla Model X

18

Volkswagen e-Golf

16

Volkswagen e-Up!

10

   

Eindtotaal

781

 

 

Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder