Sla navigatie over

Somers wil duidelijkheid over kosten die energieleveranciers vragen voor energiedelen

Meerdere energieleveranciers stellen zich onvriendelijk op ten opzichte van energiedelen. Ze rekenen extra kosten aan bij personen die gebruik maken van het systeem. Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers roept de VREG op om deze benadeling te vermelden bij de V-test. De V-test laat toe om verschillende leveranciers te vergelijken. Somers: “Alle Vlaamse daken met een goede ligging moeten zo snel mogelijk vol liggen met zonnepanelen. Door energiedelen hebben mensen een reden om hun daken vol te leggen en overtollige energie gratis of voor een vast tarief aan vrienden of familie ter beschikking te stellen. In plaats van energiedelen af te remmen, zouden alle leveranciers volop moeten meewerken aan de uitrol ervan. Enkel zo kunnen we nodige stappen zetten richting de energie-onafhankelijkheid van ons land.”

Energiedelen laat toe om zelf opgewekte groene stroom te delen met vrienden en familie, maar ook overheden en kmo’s. Sinds 1 januari van dit jaar is energiedelen tussen particulieren ook mogelijk tussen verschillende leveranciers. Dit kan gratis of tegen een overeengekomen prijs. Deze vaste prijs is een belangrijke factor in de investeringsbeslissing. Tot voor kort kon je enkel een injectievergoeding krijgen van je energieleverancier voor je overtollige energie. Deze injectiepremie ligt vaak onder de marktwaarde en heeft bovendien een variabele waarde. Door energiedelen mogelijk te maken wordt een serieuze incentive gegeven om goedgelegen daken vol te leggen met zonnepanelen én om meer stroom op te wekken dan je zelf nodig hebt. Op deze manier kunnen ouders met een vrijstaand huis bijvoorbeeld voordelige energie delen met hun kinderen die in een klein appartement wonen in de stad en zelf geen mogelijkheid daartoe hebben.

Een gemeentebestuur kan haar eigen loods of sporthal volleggen en energiedelen met mensen die moeite hebben met hun energiefactuur te betalen. Of hele wijken kunnen aan energiedelen doen, je kan ook sociaal energieschenken of samen met de oudervereniging het dak van de school volleggen.

Bart Somers: “Groene stroom delen met vrienden of familie is een belangrijke hefboom om mensen aan te zetten meer zonnepanelen te leggen dan hun eigen verbruik verantwoordt. Nu kiezen huishoudens soms voor een kleinere installatie dan hun dak toelaat. Daarnaast kunnen ook lokale besturen energiedelen goed gebruiken. Zo is het mogelijk daken van opslagplaatsen die vaak veel zon krijgen vol te leggen en de energie te delen met een lokale turnzaal maar ook met kwetsbare inwoners in de buurt.”

Kosten tot 150 euro

Energiedelen kan de golf van hernieuwbare energieproductie een serieuze duw in de rug geven. Toch werken sommige energieleveranciers dit tegen. Van meerdere leveranciers is het geweten dat ze jaarlijkse vaste kosten tot maar liefst 150 euro aanrekenen per ontvanger van de energie. Dit bedrag soupeert al snel de energieopbrengst van meerdere zonnepanelen op. Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Somers die de komende jaren 10 miljoen euro voorziet om energiedelen een duwtje in de rug te geven in Vlaanderen, betreurt dan ook deze extra kosten die sommige leveranciers aanrekenen. Het valt de minister op dat voor het bezit van eigen zonnepanelen in combinatie met digitale meter momenteel geen extra kost wordt aangerekend door de leverancier, maar voor energiedelen wel. Dit terwijl het dezelfde impact heeft op het verdienmodel van een leverancier.

“Ik vraag aan VREG om te vermelden in hun V-TEST welke leveranciers extra kosten aanrekenen voor energiedelen. Op deze manier wordt de burger correct geïnformeerd wat de marktwerking ten goede komt. Daarnaast zouden leveranciers of de netbeheerder energiedelen sterker in de markt moeten zetten door burgers beter te informeren over de mogelijkheden”, aldus Bart Somers.

Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder