Sla navigatie over

Speech Alexander De Croo tijdens Nieuwjaarsreceptie

Beste vrienden,

Hoe goed om jullie allemaal te zien.

Wie is er ook content om hier te zijn, zonder mondmasker, zonder handgel en zonder coronaregels. Ik dacht het al: terug wat meer vrijheid en gezelligheid. Dat hebben wij liberalen graag hebben. Want het voorbije jaar was niet gemakkelijk.

We voelen de oorlog in Oekraïne ook bij ons. Met hoge energieprijzen en ongeziene inflatie. Die zwaar is voor onze gezinnen en onze bedrijven. Daarom hebben we hen maximaal gesteund.

Net als met corona hebben we voorkomen dat miljarden aan welvaart zouden smelten als sneeuw voor de zon. We hebben datgene beschermd wat het belangrijkste is: mensen hun inkomen, hun spaargeld en hun gezondheid.

Het is door dié aanpak dat ons land vandaag sterk aan de start komt. We zijn top drie in de OESO voor behoud van koopkracht. We hebben als Belgen het tweede hoogste netto-vermogen ter wereld. Ík zeg dat niet. Dat zegt Oxfam – dat je moeilijk kan verdenken van overdreven liberalisme.

In maar weinig landen hebben mensen het zo goed als bij ons en is de is rijkdom zo eerlijk verdeeld. Met een stevige middenklasse. En – niet onbelangrijk – met het kleinste verschil in inkomen tussen vrouwen en mannen.

Beste vrienden,

Tijdens de crisissen van de laatste drie jaar heeft de wereld ons land leren kennen als een stabiele partner, betrouwbaar én wereldtop in belangrijke domeinen zoals vaccins en energie.

In volle coronacrisis exporteerden wij miljarden vaccins naar de rest van de wereld.
In volle energiecrisis houden wij onze buurlanden recht met gas en elektriciteit.
En in volle economische crisis kwamen er, hier bij ons, 100.000 nieuwe jobs bij. Sinds het begin van de regering al meer dan 200.000.

Waarom?

Omdat wij een land zijn van werkers, van doeners en van plantrekkers. Onze kracht ligt bij álle Belgen die elke dag keihard werken en ondernemen. Die nooit opgeven. Die doordoen. Die blijven trappen zoals coureurs bij ons op de Koppenberg – ook bij wind tegen.

De vraag voor 2023 is: gaan wij met die wilskracht aan de slag? Of gaan we blijven zagen over wat er zogezegd allemaal niét kan en niét mogelijk is?

Wat zetten we in de vitirine? Moeilijkheden en interne discussies – of onze troeven? Want – tussen ons: ik heb echt mijn buik vol van al het politiek geklaag, van het negativisme en de afbraakretoriek.

Ik las dit weekend in de krant dat ik geen straatvechter ben. Maar eerlijk gezegd: who cares? Ik denk niet dat we meer straatvechters nodig hebben. Integendeel. Met al dat geruzie en negativisme koopt de Vlaming juist niks.

We gaan dus niet luisteren naar zij die hun beroep maken van het creëren van politieke problemen in plaats van ze op te lossen. De paraplutrekkers die weglopen wanneer het moeilijk wordt. Die doemdenken in plaats van doen.

Beste vrienden, dat is niet wie wij zijn.

Wij gaan aan de slag! Voor een sterk land en een sterke economie. Voor een veilig land, een veilig Europa.
We gaan dit jaar bouwen. En dat mag je letterlijk nemen.

Bouwen aan de levensduurverlenging van onze kerncentrales.
Bouwen aan onze windmolenparken op zee.
Aan waterstof in onze havens. Want de toekomst is hernieuwbaar én kernenergie.

We maken van ons land het energieknooppunt van Europa. Taking back control. We beslissen opnieuw zelf over energie. Zodat onze industrie, met nieuwe jobs, kan groeien en bloeien.

En we gaan ook figuurlijk moeten bouwen, vrienden. Die 200.000 nieuwe jobs moeten ons aanzetten om het nóg beter te doen.

Onze sociale zekerheid heeft de laatste twee jaar haar nut bewezen als schokdemper, maar we moeten ook zorgen dat ze gezond blijft. Dat betekent dat er méér mensen moeten meedoen. We moeten kansen geven en mensen sterker maken. Maar daar mag het verhaal nooit stoppen. Mensen moeten ook zélf knokken en zélf werken. Op een bepaald moment is het wel: ’s morgens opstaan en gaan werken. Voor iedereen.

Overal in ons land moeten er meer mensen aan het werk. Van De Panne tot Bastogne. Van Antwerpen tot Charlerloi. Óver de taalgrenzen heen.

En het verschil tussen werken en niet-werken moet groter. Want wij zullen nooit aanvaarden dat mensen die niet gaan werken op het einde van de maand meer overhouden dan iemand die zich elke dag uit de naad werkt.

Beste vrienden,

2022 was het jaar van de koopkracht.
2023 wordt het jaar van het werk, van onze concurrentiekracht.

Als het economisch minder gaat, heb je liberalen nodig om de motor weer op gang te trekken. Dat is het plan voor 2023. Meer jobs en meer mensen die werken is trouwens de beste manier om onze begroting opnieuw gezond te maken. En we kunnen daarbij rekenen op een nieuwe kracht, op Alexia, die ook economisch mee de kar trekt.

Beste vrienden,

In 2023 zetten we ook de strijd verder voor een veilig land. Met Vincent Van Quickenborne. Die de drugsmaffia zo hard aanpakt dat ze zelfs zijn vrouw en kinderen bedreigen. Toch plooit hij niet. Hij blijft ervoor gaan. Zonder anderen met de vinger te wijzen. En op de momenten dat hij het toch eens moeilijk heeft, stuurt zijn vrouw Anouk hem een berichtje: “Niet twijfelen, Vincent. Doordoen!”

Want wat hij doet is zo belangrijk. Hij trekt justitie uit het moeras – misschien wel de moeilijkste taak in de Wetstraat. Hij maakt een einde aan de straffeloosheid door korte gevangenisstraffen uit te voeren. Hij bestrijdt de corruptie in het hart van onze Europese democratie. En hij pakt de drugscriminelen aan die onze steden terroriseren.

Vincent, dat is een strijd die we samen voeren. Samen met Annelies Verlinden. Samen met Bart De Wever. Want deze strijd overstijgt alle partijpolitiek. Daarom zeg ik – namens ons allemaal: “Niet twijfelen, Vincent: doordoen.”

Beste vrienden,

Op nog geen twee uur vliegen van hier voeren onze Oekraïense vrienden al bijna een jaar een bovenmenselijk gevecht.
Ik heb in Kiev met eigen ogen gezien hoe zij niet alleen voor hún vrijheid vechten, maar ook voor die van ons.

Wij zullen Oekraïne blijven steunen. En ons land zal, onder impuls van liberalen, verder investeren in veiligheid en Defensie. Want het is niet het moment voor naïeve vredesduiven.

De oorlog van Poetin is niet alleen een oorlog tegen de Oekraïners.

Het is ook een oorlog tegen ónze democratie en tegen alle waarden waar wij als liberalen en democraten voor staan: vrijheid, gelijkheid en broederlijkheid.

Waarden die ook hier bij ons worden bekampt, door extremisten van links en van rechts. Die enkel vechten voor hun eigen gelijk, voor hun eigen groep, maar nooit voor de vrijheid van wie anders is of wie anders denkt.

Onze democratie is te kostbaar om ze door hen kapot te laten maken.

Ook dát wordt de inzet van 2023: opstaan tegen iedereen die onze democratie ondermijnt en zo de agenda van Poetin mee uitvoert.

Beste vrienden, we weten waar onze kracht ligt.

Niet in het zeuren, klagen en afbreken. Niet in het polariseren en doemdenken. Onze kracht ligt in ons geloof dat het beste nog moet komen. Dat hoe groot de uitdaging ook is – we ze aan kunnen. Of het nu over klimaat, economie of veiligheid gaat.

Mensen die samenwerken kunnen alles aan. Dat is precies wat we in 2023 gaan doen. De handen in mekaar slaan. Terug bouwen – samen bouwen. Aan een sterk land en een sterke economie. Een veilig land en een veilig Europa.

Daarvoor kunnen de mensen op ons rekenen.
En daarvoor kunnen jullie op mij rekenen.

Ik wens jullie allemaal een succesvol, voorspoedig en gezond 2023!

Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder