Sla navigatie over

Steeds meer werknemers officieel ingeschreven in de horeca

In de horeca worden steeds meer werknemers officieel ingeschreven. Dat blijkt uit cijfers van de officieel aangegeven loonmassa, die op 2 jaar tijd gestegen is met bijna een vijfde. Staatssecretaris voor Bestrijding van de sociale fraude Philippe De Backer (Open Vld) is tevreden: “Zwartwerk was vroeger schering en inslag in de horeca. Dankzij onze maatregelen voor de horeca is dat achter de rug en is de kentering ingezet. Er wordt steeds meer officieel gewerkt in de horeca.”

Uit cijfers van de RSZ blijkt dat de officieel aangegeven loonmassa in de horeca gestegen is van 2,09 miljard euro in 2015 naar 2,42 miljard euro in 2017. Die stijging van 16 procent is sterker dan de economische groei en de groei van de tewerkstelling, wat wijst op meer officieel aangegeven uren in de horeca. De vaste tewerkstelling steeg op 3 jaar tijd met 9,5% tot 76.411 voltijdse equivalenten. Daarnaast kwamen er 3.339 voltijdse equivalenten met een flexi-job of een gelegenheidscontract bij. De Backer ziet verschillende oorzaken.

De Backer: “De economie trekt aan. Maar de regering nam ook extra begeleidende maatregelen voor de horeca. Zo is het dankzij de taxshift goedkoper voor een horeca-ondernemer om mensen aan te werven. Er is ook de RSZ-korting voor vijf werknemers naar keuze (7,7 miljoen euro gerichte lastenverlaging in de eerste helft van dit jaar), zodat het goedkoper wordt voor een nieuwe zaak om mensen aan te werven en in dienst te houden. Vandaag wordt die korting maar gebruikt voor 7.414 vaste werknemers, terwijl er veel meer vaste werknemers zijn in de horeca. Die onderbenutting is te wijten aan de administratieve rompslomp. Ik pleit er dan ook al langer voor om die RSZ-korting automatisch toe te kennen. Daarnaast gebeuren er ook gerichte controles naar zwartwerk in de sector. Door de invoering en het makkelijk gebruik van het systeem van de flexi-jobs wordt een paar uur werken ook steeds meer officieel aangegeven, terwijl dat vroeger vaak niet werd aangegeven. En ook het succes van de versoepeling van de studentenarbeid zorgt ervoor dat steeds minder studenten in het zwart werken. De optelsom van alle maatregelen zorgt voor een geleidelijke verwitting van de horeca.”

Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder