Sla navigatie over

Sterk Oekraïne in belang van Europese veiligheid

De Europese regeringsleiders bereikten vandaag tijdens de Europese top een akkoord over economische steun aan Oekraïne ter waarde van 50 miljard euro. Volgende week woensdag debatteert het Europees Parlement over de conclusies van de Europese top. 

Europees Parlementslid Hilde Vautmans (Renew Europe, Open Vld), coördinator buitenlandse zaken namens de Renew Europe fractie reageert:
‘‘Dit besluit van de Europese Raad is cruciaal. We gaan Oekraïne voorzien van de broodnodige financiële en economische steun tot en met 2027. Voor een land in oorlog is die gewaarborgde financiering voor de lange termijn heel belangrijk. Een sterker Oekraïne is in ons Europees belang, zeker ook voor onze veiligheid. Het is ook essentieel dat we Europese eenheid tonen. Dit was meer dan ooit nodig na het veto van Viktor Orbán op de Europese top in december. Die chantage mogen we nooit meer laten gebeuren, en daarom moeten we eindelijk de unanimiteitsregel afschaffen. Verder moeten we Oekraïne ook militair blijven ondersteunen en militaire middelen blijven leveren, nu steun vanuit de Verenigde Staten minder vanzelfsprekend is. Daar moet de Europese Raad ook dringend overeenstemming over bereiken. Ik zal de Europese top tijdens ons plenaire debat in Straatsburg volgende week beoordelen op basis van het versterken van onze Europese veiligheid.’’ 

Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder