Sla navigatie over

Sterke cybercomponent bij Defensie noodzakelijk

Chef Defensie admiraal Hofman stelde deze week dat complottheorieën en het fake nieuws in het dossier Conings werden vanuit Rusland mee georganiseerd Maar dit is geen alleenstaand feit. “De Russische propaganda gebruikt desinformatie als een echt wapen. In 2019 werden er maar liefst 998 bewezen Russische desinformatiecampagnes tegen de Unie en haar lidstaten gedetecteerd. Het aantal gedecteerde aanvallen gaat enkel in stijgende lijn”, stelt Jasper Pillen (Open Vld) in de Kamer. Hij pleit er voor een sterke cybercomponent bij Defensie.

Onze Staatsveiligheid wees eerder ook al op de dreiging die uitgaat van online desinformatiecampagnes, beïnvloeding of inmenging. Ook de Hoge Vertegenwoordiger heeft dit aangegeven in zijn rapport van juni dit jaar. “Onze democratische rechtsstaat wordt ondermijnd met goed verpakte leugens en gecamoufleerde onzin. En zij die dit doen, weten zeer goed dat dit vergif zich snel in de mensen hun hoofden verspreidt”, stelt Pillen.

Hij dringt bij de premier aan op een nationaal antwoord.  “Het is van groot belang dat de cybercomponent wordt uitgebouwd. Dat is de juiste volgende stap, zowel op defensief als op offensief vlak”, aldus Defensiespecialist Pillen.

Daarnaast wijst hij op het belang van de Europese dimensie. “Gisteren kwam u samen met uw Europese collega’s, premier,” aldus Pillen, “waarbij u stelde ‘Soms moeten we gaan voor Europe first’. Daarom moet Europa de noodzakelijke capaciteit ontwikkelen. We moeten zowel nationaal als internationaal met oplossingen komen”, zegt Pillen. De premier benadrukte dat de VS een belangrijke partner is en blijft, ook wat betreft de gedeelde waarden. De premier benadrukte ook het belang van de cybercomponent bij Defensie. “De budgetten hiervoor worden op dit moment besproken”, besloot de premier.

Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder