Sla navigatie over

Sterke defensie is als een verzekering

Pillen Jasper Leeszaal Jasper Pillen: “Sterke defensie is als een verzekering”

Tijdens het vragenuurtje over de oorlog in Oekraïne riep Open Vld-defensiespecialist en kamerlid Jasper Pillen op tot een sterkere defensie. “Vrede en veiligheid zijn geen fait accompli. Deze crisis toont dat vrede en veiligheid nooit volledig verworven zijn.”

“De ruwheid en brutaliteit van de Russische agressor is een stomp in de maag voor elke beschaafde wereldburger,” zei Pillen. “De NAVO en de Europese Unie garanderen al bijna 75 jaar vrede en veiligheid. Maar, het is duidelijk: vrede en veiligheid vergen elke dag inspanningen.”

Gevolgen

Volgens Jasper Pillen zet de Rusissche invasie in Oekraïne een aantal debatten op scherp. Ook in ons eigen land. “De economische gevolgen en de noodzaak om strategisch te ontkoppelen van Rusland, het energievraagstuk en de defensie-uitdagingen staan op de agenda. Ook over solidariteit in deze nieuwe vluchtelingencrisis moet gesproken worden.”

En ook op internationaal vlak moeten we spreken over een sterkere defensie, vindt Pillen. “Veel aandacht moet en zal naar een sterkere Europese Defensie gaan, in het kader van de EU en van de NAVO. Een sterke defensie is als een verzekering. Ja, het kost aardig wat geld. Maar als er iets gebeurt ben je blij dat je investeerde. Maar ook een sterkere Europese diplomatie is nodig”.

Big Stick

Volgens premier De Croo is die diplomatie de weg die België kiest. “We moeten het geweld stoppen met vreedzame middelen. Het is onze plicht om vreedzame middelen zoals economische sancties medogenloos in te zetten”.

Toch benadrukte Pillen nogmaals het belang van ook investeringen in het militaire domein: “Zoals Theodor Roosevelt zei: ‘speak softly but carry a big stick.’ We moeten meer dan soft spreken, we moeten harde taal blijven spreken tegen deze Russische barbarij. Maar we moeten ook nog meer investeren in een big stick, dat altijd in de hoop dat we die zelf niet moeten gebruiken.”

Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder